PROIECT: Plăţi compensatorii doar pentru valuri de o mie de concedieri

Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ care îi va lăsa fără plăţi compensatorii pe cei 3.000 de angajaţi ai CE Oltenia care vor fi disponibilizaţi în următorii 5 ani. Directorul companiei, Laurenţiu Ciurel, a anunţat că va face 600 de disponibilizări pe an, dar proiectul de act normativ prevede plăţi compensatorii doar pentru valuri de peste o mie de persoane concediate colectiv. Ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, susţine că intenţia este aceea de a limita numărul de concedieri, în timp ce preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, acuză guvernul de discriminare. Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine-Energie, Marin Condescu, nu crede că proiectul va fi votat în forma aflată în dezbatere publică. „Dacă nu sunt bani suficienţi, formula corectă este de reducere a plăţilor compensatorii, nu de eliminare pentru unii şi păstrare la niveluri considerabile pentru alţii”, a spus Condescu.

Guvernul Ponta şi-a propus să modifice ordonanţa de urgenţă nr. 36/2013, în baza căreia au fost stabilite măsurile de protecţie socială care vor fi aplicate angajaţilor din companiile de stat care vor fi disponibilizaţi colectiv în perioada 2013-2018. Modificarea ordonanţei constă în adăugarea a câteva cuvinte în primul articol, în sensul în care va fi aplicată în cazurile în care planul de disponibilizare prevede mai mult de o mie de concedieri.

„Am propus un număr minim de disponibilizați, pentru că e o chestiune de interes național, poate până miercuri, la următoarea ședință de guvern, va fi alt criteriu sau mai multe, dar niște criterii obiective trebuie să existe”, a declarat, la Digi24, ministrul pentru Buget, Liviu Voinea. Ministrul a mai declarat la Digi24 că scopul salariilor compensatorii este strict de protecţie socială, şi nu de stimulare a disponibilizărilor, aşa cum pare cazul de la Poşta Română. „Conducerea companiei a considerat că 3.600 trebuie să plece și înțeleg că aproximativ 5.000 au depus cereri”, a exemplificat ministrul pentru Buget.

Variantă: renegocierea sumelor compensatorii

Complexul Energetic Oltenia are în plan disponibilizarea a 3.000 de persoane în următorii 5 ani, câte 600 pe an începând cu 2014. Reglementarea propusă de guvern nu explică foarte clar dacă fiecare tranşă de concedieri trebuie să aibă o mie de persoane, dar specialiştii în buget susţin că altfel nu ar putea fi bugetate sume în acest an, pe baza presupunerii că planul de concedieri va continua în anii următori.

Preşedintele FNME, Marin Condescu, nu crede că proiectul de ordonanţă va fi adoptat în această formulă: „Sunt puţine firme în România care au peste o mie de angajaţi şi nu ar fi drept ca societăţile mai mici să nu poată fi restructurate. Nu cred că ordonanţa va apărea în această formă, cred că se va negocia şi se va ajunge la un anumit nivel al plăţilor compensatorii, care să poată fi suportat de buget. Cel mai înţelept ar fi să se renegocieze dimensiunea plăţilor compensatorii, nu să se ajungă la concedieri colective fără protecţie socială”, a spus Condescu.

Întrebat ce ar fi de preferat pentru CE Oltenia în cazul în care ordonanţa va trece, să renunţe la cele 600 de disponibilizări din 2014 sau să crească numărul la 1.000, Condescu a spus „ideal ar fi să nu se ajungă la disponibilizări, dar uneori situaţia economică a firmei impune restructurarea”.

DISCRIMINARE

Şi alţi sindicalişti s-au declarat împotriva acestei propuneri a guvernului. „E discriminare și probabil că o să piardă în justiție legat de acest lucru. În judecată, automat îi vom da noi, cel puțin Confederația Cartel Alfa, dar probabil că vor da în judecată toate sindicatele care într-o formă sau alta sunt afectate”, a declarat pentru Digi24Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

DREPTURI

Persoanele concediate în condiţiile OUG 36/2013 beneficiază de următoarele drepturi: indemnizaţie de şomaj; venit lunar de completare;  plăţi compensatorii acordate de către operatorii economici din bugetele de venituri si cheltuieli, în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecărui operator economic.

CE ESTE VENITUL DE COMPLETARE

Venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decât câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.

Venitul de completare se acordă lunar pe perioade stabilite diferenţiat:

-12 luni, pentru persoanele care au o vechime in muncă cuprinsă între 3 şi 10 ani;

-20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 si 15 ani;

-22 de luni, pentru salariaţii care au o vechime in munca cuprinsa între 15 ani si pana la 25 ani;

-24 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani.


Disponibilizări anunţate pentru 2013

Poşta Română - 3.500 de angajaţi

CFR Infrastructură - 1.000 de angajaţi

CFR Călători - 1.000 de angajaţi

CFR Marfă - 1.500 de angajaţi

Hidroelectrica - 600 de angajaţi

CET Bacău - 120 de angajaţi

Electroserv - 1.000-1.800 de angajaţi

Vizualizări: 231

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: