Proprietari doar pe case, nu și pe terenul de sub locuință

Vești bune pentru familiile strămutate în satul Cojani, din Târgu-Cărbunești. Oamenii ar putea deveni proprietari și pe terenuri, nu doar pe casele primite de la stat după ce locuințele lor au fost înghițite de alunecările de pământ. Autoritățile locale au în plan să scoată la vânzare terenurile de sub casele lor, iar strămutații să aibă prioritate la cumpărare. În prezent, familiile din Cojani au documente de proprietate doar pe case, nu și pe terenuri.

În satul Cojani, din Târgu-Cărbunești, Compania Națională de Investiții a ridicat circa 150 de case pentru sinistrații care au fost afectați de alunecările de teren. După ani la rând în care oamenii au fost proprietari doar pe casele primite de la stat, sunt anunțați că ar putea avea acte și pe terenul din curte și de sub casă. „Nu au venit toți cei strămutați. Mai sunt și locuințe goale. Noi, în bugetul de anul acesta, am prins niște bani pentru cadastrarea acelor locuri. Vom mai merge să discutăm cu oamenii să-i facem proprietari pe acele pământuri. Ei au un proces verbal cu casa care stă puțin în aer. Nu există nicăieri pământul de sub casă. Vom cadastra aceste loturi. Le vom face valorificarea lor, vor face o expertiză, să vedem cât ar valora fiecare metru pătrat de acolo”, a explicat primarul din Târgu-Cărbunești, Dănuț Birău, la Gorj TV.

Fiecare proprietar are 1.000 de metri pătrați pe lângă casa primită de la Guvern. Primarul a explicat cum vor putea deveni oamenii proprietari pe terenurile de sub casă în viitor: „Vom da o hotărâre de Consiliu Local, cetățenii vor avea drept de preemțiune pentru a-și cumpăra acele loturi, după care vom face undeva la patru, cinci tranșe ca să-și poată permite, să nu plătească prea mult odată. Apoi vor deveni proprietari și să poată să intabuleze și casa, și terenul din curte și de sub casă. Oamenii au primit drept de folosință doar pe casă pe durata existenței construcției respective. Terenul din casă, de sub curte, undeva la 1.000 de metri pătrați fiecare nu figurează. Sunt în domeniul privat al orașului. Se va face cadastrarea pe mai multe loturi, apoi dezmembrarea și ei vor deveni proprietari. Impozite plătesc doar pe construcție, pe teren, nu, pentru că sunt date în folosință gratuită numai că sunt date la grămadă”.

Vizualizări: 4,805

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: