PROTEST: Peste 1.000 de mineri de la Berbeşti în grevă

Minerii de la cariera Berbeşti-Alunu au declanşat ieri la primele ore ale dimineţii o grevă generală. Oamenii spun că administraţia i-ar fi pus să semneze acte adiţionale la contractul de muncă din cadrul unităţii, însă aceştia au refuzat după ce au constatat că pierd mai bine de jumătate din drepturile salariale. Măsura face parte din procesul de externalizare a carierelor de la CE Oltenia, acestea urmând să aparţină de CET Govora.

Cei peste o mie de salariaţi ai carierelor Berbeşti şi Alunu din Vâlcea au intrat în grevă ieri dimineaţă după ce conducerea CET Govora le-a prezentat noile contracte de muncă. Oamenii spun că nu vor semna în ruptul capului aceste contracte prin care îşi pierd mai bine de jumătate din drepturile salariale. „Am intrat în grevă generală pentru că nu şi-au respectat promisiunile. Ne-au spus că vom fi preluaţi cu aceleaşi drepturi, dar vineri a venit o doamnă de la CET Govora cu actele pregătite să le semnăm, acte adiţionale la contractul de muncă şi am constatat că nu ni se menţin aceleaşi drepturi. Niciun angajat nu a vrut să semneze şi vom continua greva dacă nu se găsesc alte soluţii. Noi nu ştiam că ar urma să ne pierdem atâtea drepturi, este inadmisibil aşa ceva”, spun salariaţii de la cariera Berbeşti-Alunu.

Salarii ca la primărie

Oamenii, strânşi ieri în faţa birourilor companiei, au susţinut că documentul prezentat de administraţia CET Govora prevede eliminarea tuturor facilităţilor, inclusiv transportul, sporurile, bonurile de masă, raţia de cărbune şi primele. „Ne-au propus salarii ca la primărie, păi acei oameni muncesc în pantofi nu ca noi în cizme cu noroiul până la genunchi. Nu e posibil, nouă ne-au burduşit terenurile, avem atâţia ani de vechime şi acum să ne facă una ca asta”, au declarat angajaţii de la Berbeşti.

Conducerea CET Govora le-a transmis ieri minerilor care au protestat o notă în care sunt specificate trei etape privind preluarea angajaţilor celor două cariere de la Complexul Energetic Oltenia. Astfel, potrivit notei, în prima etapă se semnează contractul individual de muncă între angajaţi şi angajatori. În etapa a doua, angajaţii vor avea toate drepturile din regulamentul intern al CET Govora: tichete de masă, tichete cadou, prima de vacanţă, ajutor energie electrică. Iar în etapa a treia, după preluarea personalului, se declanşează negocierea privind noul regulament intern între administraţie şi sindicate. Durata negocierii, se mai arată în respectiva notă, este de maximum două luni. Tot ieri, primarul localităţii Alunu a trimis o notă Consiliului Judeţean Vâlcea, Preşedintelui şi Guvernului prin care informează că salariaţii au fost ameninţaţi cu pierderea locului de muncă dacă nu semnează actele adiţionale.

Salariaţii însă spun că nu vor semna şi că preferă să fie redistribuiţi către alte cariere din CEO sau preferă să fie daţi în şomaj. „Ciurel trebuie să găsească alte soluţii, să ne redistribuie către alte cariere, să ne dea în şomaj cu 75% până se rezolvă problemele financiare ale unităţii că doar datoriile astea sunt de atâţia ani dar acum vor să scape de noi”, au precizat salariaţii de la Berbeşti.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: