Proteste extinse în Valea Jiului

Sute de mineri erau blocați marţi seară în subteranul minelor din Valea Jiului, după ce ortacii de la Vulcan și Lupeni au decis și ei să nu mai iasă la suprafață. Cei mai hotărâți au fost cei de la Vulcan, care încă de marţi dimineață au refuzat să mai vadă lumina zilei, la ora 18.00 cei din schimbul III anunțând și ei că vor proceda la fel ca toți ceilalți colegi ai lor.

 „Ne-am luat supliment de hrană la noi și stăm acolo până primim un răspuns, că altfel oricum nu se mai poate. Nu mai avem ce pierde, că dacă e să ne închidă soarta ne e aceiași”, a spus unul dintre greviști.

La Lonea minerii care au intrat luni în subteran au rămas acolo și în cursul zilei de ieri, aseară primind vizita administratorului special de la Complexul Energetic Hunedoara. Ortacii au primit pe parcursul zilei plase cu alimente și fructe, dar și baxuri de apă minerală, necesare în subteran, doar 15 dintre ei declarând că sunt în greva foamei. Unii au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce li s-a făcut rău, zeci dintre ei anunțând că sunt cardiaci. „Sunt condiții dificile la sute de metri în pământ. Lipsește lumina naturală, spațiul nu e la fel de oxigenat, este stresul pentru locul de muncă, pentru situația aceasta. Oricât de rezistenți ar fi și minerii, dar tot au și ei problemele lor de sănătate, iar pe acest fond e clar că vor apărea și cazuri medicale”, a explicat unul dintre liderii sindicali de la Vulcan.

Protestul minerilor a început luni la Exploatarea Minieră Lonea, când ortacii din schimbul I au decis să nu mai iasă la suprafață până când ministrul energiei, Victor Grigorescu, nu vine la ei pentru a le spune ce intenții are față de Complexul Energetic Hunedoara. Compania e în insolvență, iar în ultimii ani nimeni nu a mai investit în modernizare, minerii plângându-se de condițiile grele de muncă, ei spunând că trebuie de multe ori să își aducă de acasă diverse scule sau să facă diferite improvizații pentru a putea lucra, cei mai mulți fiind convinși că falimentul nu e departe.

Vizualizări: 236

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: