Proteste tot mai anemice la Târgu Jiu

Zăpada şi gerul au îngheţat protestele din ultimele zile, Gorjul nefiind oricum pe lista zonelor în care mulţumi mari de oameni să fi ieşit în stradă pentru a se revolta. Nici prin ţară protestele nu mai au amploarea de la început, dar la Târgu Jiu manifestările de acest gen vor continua şi săptămâna aceasta. Vor continua însă fără „revoluţionarul” Ion Cilică Diaconu, cel care a obţinut autorizaţiile necesare unui miting de amploare, dar la care, în cele din urmă, nici măcar el nu a mai fost prezent.

Week-endul ce tocmai s-a încheiat a fost unul care a marcat îngheţul protestelor în centrul oraşului. Puţinii oameni care mai veneau pe aici pentru a scanda, de regulă, „Jos Băsescu”, au rămas pe acasă, programul aprobat de autorităţi fiind scurtat de participanţi din cauza temperaturilor extrem de reduse. „Apogeul” pare să fi fost atins chiar joi seara, când în piaţa gol-goluţă, peste care se aşternuseră vreo doi centimetri de zăpadă proaspătă, a protestat aproape de unul singur Ion Cilică Diaconu. Cel care cu câteva zile înainte îşi îndemna susţinătorii cu sloganul „Rămâneţi cu Cilică şi Băsescu pică” a fost nevoit să constate că, acum, alături de el avea doar nişte prieteni cu două boxe şi cam atât. A fost singurul dispus să mai urle în microfon împotriva lui Băsescu, dar asta doar cât au fost jurnaliştii pe acolo şi l-au băgat în seamă.

Protest „ca la carte”

Puţinii oameni care au trecut joi seara, după ora 20.00, prin faţa Prefecturii, au avut ocazia să audă, dintr-o dată, în boxe, imnul naţional. În faţa Bisericii, cu spatele la Prefectură, Ion Cilică Diaconu îşi ţinea mâna la inimă şi părea cuprins de un sentiment naţional pe care doar el şi încă unu-doi amici de protest îl mai putea simţi pe acel ger. Trecătorii n-au înţeles ce se întâmplă până când din boxe s-a auzit „Jos Băsescu”. Începuse „mitingul lui Cilică”, nume dat după cel al protestatarului din piaţă, bucuros că este singurul gorjean care mai rezistă pe baricada antiprezidenţială. Şi cum lui Cilică îi place să îmbine lozincile cu piesele „patriotice”, piaţa a fost animată din plin de melodiile selectate de DJ-ul cu care organizatorul a venit de acasă. „Aşa tati, asta e muzica pe care îi caracterizează expres pe trădătorii de neam şi ţară”, a spus, satisfăcut, Cilică, la microfon, când a auzit o piesă difuzată în boxele pe care el le adusese acolo cu un taxi.

Cât despre numărul redus al participanţilor, protestatarul din piaţă avea şi o explicaţie. „O parte dintre gorjeni au fost dezinformaţi de elemente de ordin negativ, care au vrut să ne compromită mitingul. Nu sunt singur aici, uite, mai e tineret, ne strânserăm zece inşi, sper să ne strângem cât mai mulţi”, declara, atunci, Cilică, în timp ce îi punea la socoteală şi pe ziariştii care îl pozau sau filmau. Alături de el doar Sorin Sulea mai era în piaţă pentru a protesta. „Sunt în greva foamei, vreau să muncesc, nu să cerşesc. Dacă nu-mi dau de muncă să mă otanasieze ca pe câini”, a spus bărbatul, supărat nu doar pe politicieni, ci şi pe unele cuvinte din limba română. Omul a stat în greva foamei până a doua zi, când ar fi obţinut promisiunea unui loc de muncă, Cilică rămânând astfel, din nou, singur în piaţă.

Fără Cilică

Vineri seara nici măcar Cilică nu s-a mai prezentat la „program”, deşi jandarmi, poliţişti şi şefi din administraţia judeţeană au fost nevoiţi să stea „pe poziţii” pentru a evita orice eventuală problemă. Joi seara un individ „solidar” cu cei doi protestatari urla prin piaţă împotriva lui Băsescu folosind cuvinte care mai decare triviale, poliţiştii punându-i în vedere că riscă o amendă uriaşă dacă nu se potoleşte, el preferând să plece acasă. Cilică, deşi anunţase 500 de oameni în piaţă şi cel puţin vreo 30 de organizatori cu banderole albe, a venit prin piaţă, vineri seara, cu o întârziere de aproape o jumătate de oră. Nu a mai adus cu el boxele în care să îşi spună năduful, iar după o scurtă repriză de strigături antiprezidenţiale a plecat spre zări necunoscute. Supărat că gorjenii nu-i sunt alături, tot el a tras concluzia propriului miting. „Nu ştiu dacă aţi văzut, măcar un ceai să fi primit şi noi. Să fi văzut aici un gorjean să ne fi servit cu un ceai. Am stat în frig de la 8 seara până când s-a terminat programul şi n-a venit nimeni”…Tristă concluzie pentru un organizator de mitinguri ce se dorea lider într-o piaţă plină de nemulţumiţi.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: