Protest mic, dar cu strigături

Gorjenii şi-au luat ieri inima în dinţi şi au venit cu chiu cu vai la mitingul organizat cu aprobare de la autorităţi în centrul oraşului. Vreo 300 s-au adunat până la urmă, dar începutul a fost greoi de tot, mai toată ţara mirându-se ce se întâmplă la Târgu Jiu de nu protestează nimeni tocmai în colegiul lui… Victor Ponta.

Începuturile protestului de ieri se regăsesc în seara de marţi, când vreo 20 de gorjeni au încercat să îşi spună şi ei necazurile în faţa Prefecturii. Nu aveau autorizaţie, aşa că jandarmii le-au făcut repede vânt. Mitingul de ieri, cu autorizaţie de data aceasta, n-a reuşit prea repede să strângă participanţi în număr mai mare. Unul dintre participanţii la orice acţiune de protest îndreptată împotriva puterii portocalii este, după cum ştie probabil tot judeţul, Cristinel Tănasie, fost şef la Prefectură şi la fostul PDSR Gorj, actualul PSD, până în 1996. Supărat că gorjenii nu i se alătură la protest, acesta a pus mâna pe portavoce şi a plecat pe Victoria pentru a-şi găsi „adepţi”. „Nu putem să rămânem cu o asemenea ruşine, să fim singurul judeţ din ţară unde nu s-a protestat! Ieşiţi în piaţă! Apăraţi-vă interesele! Nici cei din Timişoara şi nici cei din Bucureşti nu sunt obligaţi să vorbească în numele nostru! Veniţi să-i transmitem lui Băsescu mesajul că singura soluţie e să plece din fruntea ţării! Afară cu ciuma portocalie de la Guvern!”, a spus, printre muuulte altele, Tănasie la portavoce.

Protestatari care mai de care

Piaţa s-a „umplut” uşor-uşor de personaje care mai de care mai pitoreşti, dispuse să îi huiduiască pe Boc şi Băsescu mai mult decât cei care au propriile nemulţumiri, dar pe care nu le-au exprimat public. O bătrână de la Scoarţa a venit împreună cu fiica ei, matură, nu minoră, pentru a striga împotriva lui Băsescu. „Să se desfiinţeze Parlamentele!” a cerut femeie. Explicaţia? „Am copiii mari, cu facultate şi nu au locuri de muncă. De acolo pleacă toate relele”, a declarat protestatara, neştiind probabil că nici Băsescu nu iubeşte prea mult „Parlamentele”.

Printre cei veniţi în Piaţă a fost prezent şi Leonida Belgher, care a avut nevoie de sprijinul jandarmilor pentru a nu primi şi şuturi de la protestatarii care nu l-au vrut pe lângă ei, oamenii huiduindu-l pe cel care conduce, teoretic, partidul lui Miron Cozma la Gorj, Cozma fiind până de curând bun amic inclusiv cu Cristinel Tănasie, dar şi cu Constantin Creţan, organizatorul acţiunii de ieri. În mulţime a fost prezent şi un fan al Universităţii Craiova, un „ultras pe cale de dispariţie”, el fiind nemulţumit că echipa sa favorită nu mai există. Vinovatul? Evident… Băsescu!

Greşeli gramaticale

Protestatarii au avut cu ei şi pancarte pentru a-şi spune oful, care mai de care mai simpatice, dar nu neapărat prin mesajele transmise, ci prin greşelile pe care le conţineau. Un elev de clasa a II-a putea face uşor corectura. „România ie ţara Elenelor” sau „Ne-aţi braNconat destul”, sunt doar două dintre tâmpeniile purtate cu mare fală de către protestatari. Dacă mai punem şi că un pensionar s-a luat la ceartă cu un altul pentru cum era despărţit, greşit, evident, în silabe cuvântul „Privatizare”, puteţi avea un tablou al primei zile de proteste de la Tg Jiu. Tabloul „autorizat” s-a încheiat la ora 18.00, oră la care organizatorii s-au retras din piaţă, iar manifestanţii au plecat de capul lor pe Victoria până în zona fostului magazin Dantex, de unde au făcut cale întoarsă. O oprire specială a avut loc la sediul PDL Gorj din centrul oraşului, unde huiduielile şi fluierăturile au fost din belşug. Jandarmii i-au însoţit discret pe protestatari inclusiv pe drumul de întoarcere în faţa Prefecturii, unde au şi primit o urare de genul „cinste lor, cinste lor, jandarmilor!”.

Aşa s-a şi încheiat prima seară de proteste de la Tg Jiu, cu puţin înainte de ora 19.00. Constantin Creţan şi sindicatele sale promit noi acţiuni şi în serile care urmează până duminică, timp suficient pentru refacerea greşelilor gramaticale, dar şi pentru îmbunătăţirea „urăturilor de bine” ce-i sunt adresate lui Traian Băsescu şi de la Gorj!

Galerie foto




Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: