Puşi pe drumuri de Casa de Pensii

Tot mai mulţi gorjeni sunt nevoiţi să facă, zilnic, drumuri dus-întors între Casa Judeţeană de Pensii şi societăţile angajatoare pentru a solicita stagiul de cotizare. Asigurarea evidenţei nominale a angajaţilor şi a obligaţilor de plată către  bugetul asigurărilor sociale se realizează pe baza Declaraţiei nominale, depuse de angajatori la CJP Gorj.  În majoritatea cazurilor declaraţiile nominale sunt depuse fie mai târziu decât prevede legislaţia în vigoare, fie nu sunt rectificate. Această situaţie naşte conflicte între angajaţi, angajatorii şi salariaţii Casei de Pensii.

Astfel, oamenii sunt obligaţi să se plimbe de la societatea angajatoare la Casa de Pensii şi invers, trebuind să treacă câteva zile, chiar săptămâni  până să intre în posesia stagiului de cotizare. Luiza Iordache, 28 ani, din Târgu Jiu, ne-a declarat: „Am făcut patrulă mai bine de o săptămână între firma la care am lucrat şi Casa de Pensii. Îmi trebuie stagiul de cotizare pentru a intra în concediu de îngrijire şi creştere copil“. La rândul lor angajaţii CJP Gorj spun că activitatea le este îngreunată de societăţile angajatoare care îşi rectifică declaraţiile nominale, dar nu depun documente care să ateste motivul rectificării.

Dan Diaconescu, purtătorul de cuvânt al CJP Gorj, ne-a declarat: „Sunt foarte multe situaţii în care angajatorii au depus declaraţii rectificate, fără a fi însoţite de o notă justificativă în care să arate motivul rectificării şi să anexeze documentele care atestă această modificare. Au existat cazuri  la  societăţile mari când s-au greşit coduri numerice personale, s-au modificat salariile, însă nu s-au adus documentele justificative în care să se arate cauza rectificării. Noi nu putem trimite declaraţiile nominale la Bucureşti fără să avem nota justificativă. De aici se creează acest haos“.

Declaraţiile nominale se depun până cel târziu la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale. Circa trei sferturi din agenţii economici gorjeni depun declaraţiile nominale în ultimele zile, între 22 şi 25 ale lunii, creându-se mare aglomeraţie la uşile birourilor Casei de Pensii.

Vizualizări: 84

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: