Rânca, staţiunea cu turişti puţini şi zăpadă multă

Paradox românesc la sfârşitul săptămânii trecute pe pârtia de la Rânca, unde numărul centimetrilor stratului de zăpadă era egal, dacă nu chiar şi mai mare, cu cel al turiştilor veniţi să se bucure de ultimul week-end în care s-a mai putut schia. Deşi doar pe la Sinaia se mai putea schia, Rânca a rămas aproape pustie, liniştea de aici fiind pe gustul celor veniţi în concediu la mijlocul lui aprilie la munte.

Staţiunea Rânca a avut parte de ninsori destul de serioase în cursul săptămânii trecute, în câteva zile stratul de omăt crescând cu 30 cm. chiar şi la sfârşit de aprilie de o zăpadă aşa cum nici de Crăciun nu au avut parte. „Am venit cu mare drag aici la Rânca pentru că zăpada este beton. În timp ce la Bucureşti, de unde vin eu şi prietenii mei, ghioceii au trecut de mult, aici zăpada e mai mare decât am văzut la sărbătorile de iarnă. Ne-am bucurat de ea, ne-am dat pe pârtie cu tot ce a fost posibil şi de asta spun că e beton, ne-a plăcut tare mult”, spune Cristi Ursache, un turist venit din capitală.

Nemulţumirile altora, veniţi de mult mai departe, a fost dată însă nu de temperaturi, ci de starea execrabilă a unor drumuri, gropile fiind menite să îi ţină pe turişti la distanţă de Rânca, şoseaua spre staţiune prezentându-se însă în condiţii excelente. „Noi venim din Timişoara şi constatăm că la Rânca totul este super-super OK. Mai greu e cu drumul până aici pentru că la ce gropi am văzut prin Defileul Jiului cred că ar trebui să scrieţi mai des despre ele ca să facă ceva autorităţile astea, că ne pierde pofta de turism până ajungem la destinaţie. În privinţa zăpezii, ne bucurăm că am avut parte de ea, păcat de cei care n-au venit acum, deşi, cu puţin noroc, s-ar putea să mai prindă şi ei câte ceva de 1 Mai, că stratul, din ceea ce văd, e destul de gros”, spune Dina Comaniuc, o turistă venită la munte tocmai de pe malul Begăi.

Cabanierii din zonă nu au uitat nici ei că reclama este sufletul comerţului şi tocmai de aceea i-au asigurat repede pe turişti că, în vârful muntelui, nu vor avea nici necazuri cu norul care a bulversat Europa în ultimele zile. „Aici norii sunt naturali şi, dacă e frig, nu pot decât să aducă noi ninsori, nu praf sau cine ştie ce motive de îngrijorare. Păcat că numărul turiştilor nu e foarte mare, timp să mai vină şi să se bucure de ultima zăpadă a iernii ar mai fi”, spune Dan Ghiţu, unul dintre cabanieri. Cei care au ratat zăpada de acum nu au decât să mai aştepte următoarea ninsoare, la Rânca ningând ultima dată iarna trecută la sfârşitul lunii mai, când la Târgu Jiu se mâncau cireşe şi căpşuni din producţia locală, iar la munte omătul aşternut într-o singură noapte avea 10 cm.

Vizualizări: 102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: