Raportul de evaluare a operelor lui Brâncuşi, în plenul Parlamentului

Municipalitatea va înainta Parlamentului raportul de evaluare al operelor lui Constantin Brâncuşi. Acesta reprezintă primul demers pentru înscrierea ansamblului pe lista UNESCO. De asemenea, s-a solicitat ca pe listă să fie inclusă şi Biserica Sf. Apostoli, de pe Calea Eroilor. Potrivit raportului, Coloana Infinitului nu prezintă probleme grave, petele apărute fiind exfolieri ale lacului protector. Conducerea Centrului Brâncuşi spune că începând cu luna viitoare vor fi demarate lucrări la Poarta Sărutului, acoperământul de plumb trebuind a fi refăcut tocmai pentru a se evita infiltrarea apei.

Centrul Municipal de Cultură va înainta Parlamentului raportul de evaluare al operelor lui Constantin Brâncuşi până la data de 15 octombrie. Acesta este primul pas făcut pentru înscrierea operelor sculptorului gorjean pe lista UNESCO. Raportul cuprinde atât informaţii privind starea de conservare a ansamblului cât şi solicitarea pentru includerea pe listă a Bisericii Sf. Apostoli. De asemenea, sunt menţionate şi punctajele acordate stării de conservare de către Dorin Dănilă, proiectantul general al restaurării operelor brâncuşiene. Astfel, pentru valoarea artistică a ansamblului au fost acordate punctaje de 100%, iar pentru starea de conservare punctaje de 98%. “Am finalizat primul raport de evaluare al operelor lui Constantin Brâncuşi, urmând să-l înaintăm Comisiei Parlamentare pentru relaţia UNESCO, până la data de 15 octombrie. Raportul cuprinde menţiuni cu privire la starea de conservare a operelor şi la rezultatele analizelor efectuate în această vară de către specialişti”, a declarat Ovidiu Popescu, directorul Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi”.

Restaurarea Coloanei Infinitului, anul viitor

În urma analizei efectuate în această vară, specialiştii în artă au ajuns la concluzia că petele apărute pe Coloana Infinitului sunt exfolieri ale lacului protector. “Petele apărute pe Coloana fără Sfârşit sunt exfolieri ale lacului protector, nefiind afectată structura metalică. Anul viitor vom demara lucrările de restaurare a suprafeţei de lac”, a precizat Ovidiu Popescu. În raportul ce va fi trimis Parlamentului sunt menţionate şi măsurile luate de municipalitate pentru conservarea operelor brâncuşiene: desprăfuirea de două ori pe an a operelor; biocidarea anuală, lucrări permanente pentru întreţinerea peluzelor şi a pavimentului. Specialiştii care s-au ocupat de restaurarea Coloanei Infinitului vor veni din nou la Târgu Jiu la sfârşitul acestei luni. “În data de 27 octombrie se va  sărbători Ziua Coloanei fără Sfârşit, prilej cu care vor veni la Târgu Jiu specialiştii care s-au ocupat de restaurare. De asemenea, doamna Sorana Georgescu Gorjan ne va prezenta fotografii emoţionante făcute în timpul turnării modulelor şi a asamblării Coloanei fără Sfârşit”, a declarat directorul Centrului Brâncuşi.

LUCRĂRI

Primăria Târgu Jiu va demara lucrările de refacere a acoperământului din plumb al Porţii Sărutului, la începutul lunii noiembrie. “Am trimis documentaţia la Ministerul Culturii şi sperăm ca până la sfârşitul acestei luni să primim avizul pentru înlocuirea acoperământului de plumb al Porţii Sărutului. Intenţionăm să demarăm lucrările începând cu luna noiembrie pentru a evita infiltrarea apei în lintoul Porţii Sărutului”, a declarat Ovidiu Popescu. 

PROMOVARE

Numele lui Constantin Brâncuşi va rămâne întipărit în memoria celor ce vor vizita Târgu Jiu. Cinci panouri luminescente având ca imaginea “Masa Tăcerii” şi chipul sculptorului gorjean vor fi montate la fiecare intrare în municipiu luna aceasta. Acestea vor purta inscripţia “Oraşul lui Brâncuşi”. Compoziţia grafică a panourilor a fost realizată de către un cunoscut designer român, Romana Ţopescu.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: