Reabilitarea reţelelor de apă din Gorj costă zeci de milioane de euro

Lucrările efectuate prin intermediul Programului ISPA vor costa cu 18% mai puţin decât se estimase în urmă cu aproximativ doi ani. Cu toate acestea SC Aparegio SA a contractat un credit în valoare de circa 70 de miliarde de

lei vechi pentru a putea plăti cofinanţarea. Totodată, furnizorul apei potabile are de încasat de la rău-platnici datorii de peste 40 de miliarde de lei vechi. 

Proiectul privind extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă uzată din judeţul Gorj este în plină desfăşurare. Până în momentul de faţă au fost semnate un număr de 14 contracte de lucrări, din totalul de 17. Unul din celelalte trei contracte este în fază de atribuire şi vizează un autolaborator şi un sistem video pentru inspecţia canalizării, licitaţia urmând să fie finalizată în perioada imediat următoare.

Ultimele două sunt contracte de achiziţii, aflate în curs de realizare.

Valoarea proiectului, 90 de milioane de euro

Valoarea totală a proiectului este de circa 90 de milioane de euro. “Iniţial, obiectivul de investiţii- Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă uzată din judeţul Gorj avea o valoare de circa 90 de milioane de euro. În urma organizării licitaţiilor, valoarea acestuia a fost cu aproximativ 18% mai mică. Urmează să se stabilească la nivel central ce se va face cu banii economisiţi ţinând cont de faptul că 70 de milioane de euro reprezintă contribuţia Uniunii Europene; peste 11 milioane de euro- contribuţia Guvernului; aproximativ 1,4 milioane de euro- contribuţia operatorului regional, iar restul contribuţia autorităţilor locale”, a declarat Ion Popescu, directorul SC Aparegio SA.

În prezent, lucrările la reţelele de apă din Cărbuneşti, Ţicleni şi Bumbeşti Jiu sunt realizate în proporţie de 50%, iar staţia de epurare din Târgu Jiu este executată în proporţie de 20%.  

1700 de euro rata lunară a creditului

SC Aparegio SA a contract un credit în valoare de 70 de miliarde de lei vechi pentru a putea asigura cofinanţarea Programului ISPA. Timp de 15 ani, operatorul regional va achita la BCR o rată lunară de 1700 de euro. “Împrumutul a fost contractat pe o perioadă de 18 ani, cu un termen de graţie de 3 ani. Rata lunară a creditului este de 1700 de euro. Banii ne-au fost necesari pentru a putea asigura cofinanţarea obiectivului de investiţii- Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă uzată din judeţul Gorj”, a precizat Ion Popescu.

În ciuda faptului că are de plătit rate la credite şi leasing-uri de sute de milioane de lei vechi pe lună, SC Aparegio are de încasat de la asociaţii de proprietari şi instituţii publice datorii de circa 40 de miliarde de lei. “Lunar trebuie să acoperim rata creditului şi leasing-urile făcute pentru dotarea cu echipamente a societăţii. Cu toate acestea avem de încasat de la utilizatori 40 de miliarde de lei vechi. Cele mai mari datorii le au instituţiile bugetare, precum Penitenciarul, Spitalul, Poliţia etc”, a mai declarat Ion Popescu.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: