Reclamă un schimb ilegal de posturi la o şcoală din Tg Cărbuneşti

O învăţătoare de la o unitate şcolară din Târgu Cărbuneşti acuză Inspectoratul Şcolar că permite mişcări ale personalului didactic care nu sunt conforme cu metodologia. În fapt, aceasta spune că o învăţătoare de la şcoala respectivă a făcut schimb de post cu o altă învăţătoare de la o altă şcoală din judeţ. Consideră că acest schimb nu s-a făcut într-un mod legal, în contextul în care învăţătoarea care a cedat postul său are mai puţin de doi ani până la pensionare. Reprezentanţii ISJ Gorj spun că nu s-a produs nicio ilegalitate prin acest schimb de post.

Ileana Badea a sesizat redacţia Pandurul cu privire la mişcarea personalului didactic în cadrul Şcolii Gimnaziale Nr.1 din Târgu Cărbuneşti. A precizat faptul că aceste mişcări au avut loc în afara calendarului şi metodologiei referitoare la mişcarea personalului didactic. „Doamna Chelea Lavinia, învăţătoare care se află în apropierea vârstei de pensionare (mai puţin de doi ani până la pensie) a făcut schimb de post cu nepoata lui Lulu Diaconescu (Lulu este învăţător în această şcoală). Legal, acest schimb este imposibil atunci când până la împlinirea vârstei de pensionare sunt mai puţin de doi ani. Mai mult, doamna Chelea s-a şi detaşat în cadrul aceleiaşi şcoli (două mişcări în cursul unui an - altă anomalie). Într-o situaţie similară, petrecută anul trecut, în care a fost implicată o altă colegă de-a mea, schimbul nu a fost posibil, invocându-se întocmai motivele de mai sus”, se arată în sesizare.

Conducerea ISJ: Metodologia dă acest drept 

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj spun că acest schimb s-a efectuat conform metodologiei şi cu aprobarea Ministerului Educaţiei. „Conform metodologiei de mişcare a personalului didactic, cadrele didactice titulare pot să facă schimb de posturi între ele. Practic, doi învăţători sau doi profesori de aceeaşi specialitate pot să facă schimb de post. Acest schimb se face cu respectarea metodologiei, se completează două dosare, se discută dosarele respective în comisia paritară a inspectoratului şcolar judeţean din care fac parte inspectoratul şcolar şi sindicatele libere din învăţământ, se înaintează o propunere ministerului care prin ordin de ministru aprobă sau nu schimbul respectiv. Chiar dacă mai avea doi ani până la pensionare, metodologia dă acest drept, se poate face, important este să nu iasă la pensie în anul şcolar în care se face schimbul respectiv. În această speţă, din câte ştiu eu, doamna s-a adresat Ministerului, înainte de a se adresa comisiei paritare de la inspectoratul şcolar şi i-a avizat favorabil doleanţa”, a declarat Ion Işfan, inspector general al ISJ Gorj.

Reprezentanţii ISJ Gorj mai spun că învăţătoarea respectivă încă nu a fost detaşată în cadrul aceleiaşi şcoli deoarece detaşările se fac după 1 septembrie de către directorii şcolilor în baza deciziilor luate în consiliile de administraţie.

Ameninţă cu instanţa

Ileana Badea, persoana care a făcut această sesizare, spune că va soluţiona aceste probleme în instanţă. „Personal sunt afectată de această situaţie, având în vedere că am obţinut în acest an o medie peste 8 la examenul de titularizare, anul trecut am fost suplinitoare în cadrul şcolii, iar acum un post liber este blocat în condiţii suspecte. Mă voi adresa în acelaşi timp şi instanţelor de judecată abilitate”, mai spune în sesizare.  

Inspectoratul Şcolar a răspuns şi la acest punct din sesizare. „Au fost foarte multe note mari, cred că 20 de note peste nota 9 la învăţători în acest an, dar au fost şedinţe publice şi vor mai fi şedinţe publice şi putea să-şi ia din listă un post de suplinitor pentru acest an şcolar şi îi recomand să meargă la şedinţele publice din septembrie. Poate reuşeşte la nota pe care o are să prindă un post în învăţământ”, a mai spus Ion Işfan. 

Vizualizări: 486

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: