Rectificare de buget pentru acordarea economiei la fondul de salarii

Complexul Energetic Oltenia trebuie să rectifice bugetul companiei pe anul în curs pentru a putea acorda salariaţilor economia la fondul de salarii. Altfel, pe lângă 550 de lei tichete cadou, salariaţilor le-ar mai reveni câte 200 de lei, ori sindicatele cer minim 450 de lei. Problemele sunt create de fostul manager Laurenţiu Ciurel, recunoscut în istoria mineritului şi energiei pentru tăierile de venituri pe care le-a făcut în ultimii trei ani. Sindicatele şi administraţia speră să obţină rapid o rectificare a bugetului astfel încât să fie inclus un capitol referitor la banii pentru cota de cărbune, iar economia la fondul de salarii să rămână la dispoziţia minerilor şi energeticienilor.

O ordonanţă de urgenţă interzice acordarea economiei la fondul de salarii în condiţiile în care veniturile respectivei companii nu sunt realizate. Practic, cheltuielile trebuie să fie în acord cu veniturile, fără depăşirea cheltuielilor cu munca vie. O depăşire a cheltuielilor cu munca vie înseamnă o nerealizare a indicatorilor de performanţă unui manager. Probabil că acesta a fost singurul indicator de performanţă realizat de Laurenţiu Ciurel pentru că nu s-a depăşit vreodată cheltuiala cu munca, ci doar s-a tăiat. Cu siguranţă, nici noul director Laurenţiu Ciobotărică nu va acorda aceste sume dacă asta va însemna o bilă neagră în activitatea sa.

Problemele, tot de la contractul cu BVA Coal SRL

Problemele pornesc de la construirea bugetului pe 2014 a veniturilor provenite din vânzarea de energie şi cărbune. Nerealizarea veniturilor este la vânzarea de cărbune deoarece în buget a fost prevăzută vânzarea a 1,2 milioane de tone de cărbune la sârbi. Pentru că acest contract a fost unul cu iz penal, conducerea a trebuit să îl rezilieze după ce a livrat 380 de mii de tone. Diferenţa până la 1,2  milioane de tone de cărbune reprezintă o nerealizare a veniturilor. La energie, deşi s-a propus prin buget vânzarea a 13 TW cu 210 lei, s-a vândut cu aproape 15% mai puţin, dar s-a vândut mai mult, circa 15 TW, pentru că a fost un an secetos, iar veniturile au fost realizate.

Aceasta este însă o parte a problemei. Cea de-a doua are legătură cu fundamentarea bugetului în ceea ce priveşte facilităţile acordate salariaţilor. Fostul director Laurenţiu Ciurel a fundamentat bugetulcu 0 lei la cota de cărbune. Cota de cărbune, încasată până la urmă de mii de salariaţi, fără să fie prevăzută în contractul de muncă, a produs cheltuieli de circa 13 milioane de lei la capitolul munca vie. Practic, la fondul de salarii s-a consumat mai puţin cu aproape 16 milioane de lei, dar s-a consumat în plus 13 milioane de lei, bani pentru cota de combustibil.

Sindicatele şi administraţia vor cere Ministerului Energiei să rectifice bugetul pe 2014 în sensul de a trece şi cheltuiala cu cota de cărbune de 12-13 milioane, iar astfel economia la fondul de salarii să rămână la dispoziţia salariaţilor.

..............................

„Ciurel a făcut un contract fraudulos cu sârbii şi nu a realizat veniturile previzionate. Şi nu se mai punea problemă să spună Ciobotărică că OG 26 nu-i permite să dea. Ne vom duce şi noi la Minister pentru rectificarea bugetului, nu ne lăsăm“. 

Constantin Mitrescu, vicepreşedinte FNME

..............................

„A încercat să ne explice o chestiune strict contabilă, că s-a făcut doar 97% realizări, fără să ia în calcul că până la finalul anului mai sunt două săptămâni“. 

Gabriel Căldăruşe, preşedinte SMEO

..............................

„Sper ca domnul Ciobotărică să înţeleagă că nu salariaţii sunt vinovaţi de această nerealizare a veniturilor şi să acorde economia la fondul de salarii“.

Dan Pîrvulescu, preşedintele FNME

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: