Religia ca religia, dar ce ziceți de istoria din școli?

Ca să nu ajungă președinte nici anul acesta, doamna Goe Macovei a zis că ea ar scoate religia din școli. Într-un fel, trebuie să-i admiri lipsa de abilitate și încăpățânarea de a nu o bate, la numărul de voturi, nici măcar pe vecina de doctrină și sex Udrea.

Trăim într-o țară în care și istoria e prezentată trunchiat, subiectiv și în așa fel încât neamul românesc să iasă cel mai șmecher din carte. Învățăm, deci, doar o anumită istorie, istoria care ne convine. ”Scutul Europei” am fost, mereu agresați și niciodată agresori, mereu corecți, mereu asupriți, mereu bine intenționați, chiar și atunci când am schimbat taberele în mijlocul războiului. Nu știu de ce ar mira pe cineva că la ora de religie primim (doar) ortodoxism.

Prima problemă cu ora de religie este că ea nu e susținută, ca toate celelalte materii, de profesori. Preoții nu sunt profesori, pentru că sunt preoți. Așa cum fizica nu ne e predată de un mecanic auto, nici informatica de un game tester sau biologia de un îngrijitor de la zoo, nici religia nu ar trebui să fie predată de către niște oameni care studiază doar un mic domeniu al ei. Bineînțeles, ideale ar fi niște ore de istorie a religiilor, cel puțin, deși ar merge și niște filosofie ca topping. ”Copilul meu are un preot modern și deschis la minte, care-l învață despre toate religiile”. Am auzit varianta asta de la două doamne bucureștence, altfel foarte preocupate de dezvoltarea spirituală a micuților. Totul ok, doar că să-ți predea un preot (fie el și deschis la minte) istoria religiilor este ca și când ți-ar preda Neti Sandu cosmogonie și teoria relativității.

Cât despre iscusința adversarilor lui Ponta de a-și bate singuri cuie în cosciug, aș mai avea câteva idei: ce-ar fi să declare că n-ar mai trebui construite atâtea biserici, că homosexualii ar trebui să aibă dreptul să se căsătorească, dacă asta doresc, și că marijuana ar trebui legalizată, iar alcoolul interzis, cel puțin în anumite forme și cantități? Iată câteva teme foarte atrăgătoare, cred că ar face ravagii la alegătorii români, s-ar pune de pe acum la cozi, ca să-i voteze pe inițiatori.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: