Restanţele la bănci au scăzut cu peste 20% în Gorj

Evoluţia creditelor în lei la nivelul judeţului Gorj în primele cinci luni ale anului 2011 este oscilantă de la o lună la alta, nivelul acestora la finele lunii mai fiind în scădere uşoară faţă de luna anterioară cu 24%.

În structură scăderea este mai semnificativă la agenţii economici, cu 38 milioane lei, în timp ce la populaţie se observă o creştere de aproximativ 5 milioane lei, în special pentru creditele destinate consumului. Tot în aceeaşi perioadă, respectiv ianuarie-mai, creditele în valută au crescut cu 2,4%, ponderea creşterii înregistrându-se de această dată la populaţie. Creditele restante se păstrează la nivelul lunii anterioare, de 92 milioane lei, ceea ce reprezintă un procent de 5% din total, plasând în continuare Gorjul între judeţele cu cei mai buni platnici.

Depozitele în valută, în scădere

O analiză a disponibilităţilor şi depozitelor la termen în lei relevă faptul că în luna mai acestea au scăzut faţă de luna anterioară cu 17 milioane, dar se păstrează semnificativ mai ridicate decât la sfârşitul anului 2010, cu 57 milioane lei. În ceea ce priveşte disponibilităţile şi depozitele în valută, acestea îşi păstrează trendul uşor ascendent, fiind mai mari în luna mai cu aproape trei milioane faţă de luna aprilie a acestui an. „Este demn de semnificat faptul că la sfârşitul celor cinci luni din anul 2011 gradul de îndatorare al locuitorilor judeţului Gorj a scăzut uşor faţă de 31 decembrie 2010 până la suma de 4.856 lei pe persoană”, spune Gheorghe Birău, directorul sucursalei Gorj a Băncii Naţionale a României.

CREŞTERE

La nivel naţional cea mai ridicată pondere a restanţelor s-a înregistrat în luna mai în judeţele Bistriţa-Năsăud (19,2%), Galaţi (18,7%), Suceava (16,7%), Botoşani (16%), Neamţ (14,5%), Alba (14,1%), Arad (14%) şi Bihor (13,8%).

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: