Retrospectivă 2009

Costea Velcev, cea mai mediatizată dispariţie din 2009     

Un bilanţ al anului care se încheie arată că zeci de copii au fost daţi dispăruţi în 2009 la nivel de judeţ, dintre toţi unul singur nefiind găsit în viaţă de poliţiştii gorjeni.

Costea Velcev este puştiul de 7 ani din Constanţa care a venit la Rânca, spre sfârşitul lunii iulie, împreună cu bunicii săi. Băiatul a dispărut de la cabana la care era cazat pe 22 iulie, după care, timp de trei săptămâni, a fost căutat şi de câte 250 de persoane pe zi. Poliţiştii, jandarmii şi salvamontiştii au primit atunci un sprijin nemaiîntâlnit de la sute de voluntari din judeţ, dar şi din întreaga ţară, în operaţiunile de căutare mobilizându-se inclusiv poliţişti de frontieră, dar şi agenţi ai unor firme private de pază.

Eforturile au fost însă zadarnice, de abia după aproape o lună de la dispariţie fiind găsite resturile umane ale unui copil. Acesta erau lângă un pârâu, pe Valea Dâlbanului, ulterior cercetările de laborator confirmând că resturile umane erau ale lui Costea Velcev. Ironia sorţii a făcut ca mama lui Costea să vină la Rânca ulterior descoperirii respective şi, chiar când se pregătea să aprindă o lumânare, femeia a găsit unele resturi osoase ale fiului ei. Dispariţia băiatului de 7 ani a fost o ştire care a făcut ca despre zona Rânca să se vorbească nu doar la nivel judeţean, ci şi la nivel naţional timp de aproape o lună. Căutările lui Costea Velcev au devenit subiect important în jurnalele tuturor televiziunilor şi ziarelor centrale, zeci de jurnalişti trecând în tot acest timp prin Rânca pentru a vedea cum evoluează cercetările.

2009, un an foarte bun pentru prefectul Andrei

Anul care tocmai se încheie a fost anul în care Liviu Andrei a cunoscut cea mai spectaculoasă evoluţie a sa de când este implicat în politică. Fost inspector şcolar general până în 2008 şi primvicepreşedinte al PDL Gorj până anul acesta, Andrei a devenit la începutul anului subprefect al judeţului, iar de la mijlocul toamnei a fost promovat prefect, el devenind între timp şi înalt funcţionar public.  Numirea lui ca prefect a fost primită cu scepticism de către cei care nu au crezut nici că Horaţiu Gorun va mai fi subprefect al judeţului după 6 decembrie. Gorun a ocupat postul lăsat liber de Andrei cu câteva săptămâni înainte de organizarea alegerilor prezidenţiale, câştigarea acestora de către Traian Băsescu scutindu-l pe acesta de emoţiile unei eventuale schimbări din funcţie. Mult mai puţine emoţii a avut Marcel Romanescu, numit subprefect de Gorj odată cu Liviu Andrei. Toţi cei trei demnitari din fruntea Prefecturii au fost nevoiţi să părăsească funcţiile pe care le aveau în PDL Gorj.

2009, un an marcat de sinucideri printre elevii din Gorj

Mai mulţi elevi din judeţ au fost implicaţi anul acesta în diferite scandaluri, unii dintre ei devenind subiect de ştire după ce şi-au pus capăt zilelor în moduri dintre cele mai neaşteptate.

 Anul 2009 a început cu o săritură de la etajul doi a unei eleve de la liceul sportiv. Fata s-a aruncat în gol pentru a scăpa de încercarea a doi colegi de a o viola în apartamentul unuia dintre ei, ulterior aceştia fiind exmatriculaţi de la instituţia de învăţământ.

Incidentul respectiv a avut loc pe 20 ianuarie, pe 20 mai producându-se moartea fetei lui Constantin Creţan, Liderul Ligii Miron Cozma şi-a pierdut fiica în condiţii nelămurite complet nici până în prezent. Aceasta a luat o supradoză de medicamente, deşi era apreciată la şcoală şi avea note bune. Pe 6 septembrie, un minor de 16 ani din Bâlteni este implicat în omorârea unui miner pe care, împreună cu un prieten, mai întâi la jefuit. Pe 6 noiembrie două eleve din Târgu Jiu sar de la etajul unu al unui bloc pe motiv că uşa apartamentului nu se mai deschidea, iar ele se grăbeau să ajungă la şcoală.

După 11 zile, pe 17 noiembrie, un elev tot din Târgu Jiu se aruncă de pe un bloc turn cu 10 etaje, rudele lui spunând că a făcut gestul respectiv din cauza notelor proaste obţinute la matematică. După încă o săptămână, respectiv, pe 25 noiembrie, un tânăr din municipiu, care terminase liceul în vară, îşi pune capăt zilelor, după mai multe tentative eşuate de sinucidere. A doua zi opinia publică avea să afle că Alex Popovici era îndrăgostit lulea de profesoara lui de limba română, cu care avusese o relaţie în timpul liceului.

Anul 2009 s-a încheiat însă cu agresarea unei eleve la un liceu din Motru. Fata a ajuns la spital după ce un coleg a dat-o cu capul de pervaz, conducerea liceului luând în discuţie varianta excluderii acestuia din instituţia de învăţământ.

Potârcă nu va uita prea curând candidatura la Preşedinţie

Anul 2009 rămâne în istoria politică a judeţului ca anul în care pentru prima dată un gorjean a candidat la preşedinţia României. Gorjeanul cu pricina este Ninel Potârcă, un om de afaceri de etnie rromă, domiciliat în Meteor şi implicat într-o serie de afaceri care fac obiectul unei anchete a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potârcă nu a fost votat decât de vreo 20.000 de români, la nivel de judeţ el obţinând câteva sute de voturi. Judeţul a fost vizitat, în schimb, anul acesta, de principalii candidaţi la preşedinţia României. Şi Mircea Geoană şi Traian Băsescu au venit în Gorj în 2009, liderul PSD fiind chiar de două ori prezent, prima dată, în vară, acesta făcându-se remarcat mai mult prin joaca în Parcul Central din municipiu cu lopăţica unui copilaş, decât prin declaraţiile politice făcute. Şi Geoană şi Băsescu au mers la Motru, dar şi în celelalte zone miniere importante ale judeţului, respectiv, Turceni şi Rovinari, fiecare disputându-şi alegătorii până în ultima clipă, diferenţa de câteva zeci de mii de voturi făcând diferenţa între cei doi.

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: