Rogozin, înainte de vodcă

Pe tot parcursul mandatelor președintelui Băsescu, reacția Rusiei a fost una dintre cele mai dure și a fost comunicată lumii de regulă prin intermediul ministrului de externe Serghei Lavrov sau mai nou prin intermediul vocii vicepremierului rus Dimitri Rogozin. Registrul a fost cam același indiferent de cine la transmis. S-a remarcat doar printr-o continuă creștere a tonalității  obrăzniciei și a nerușinării dusă la rang de politică diplomatică.

Ultima obrăznicie a lui Rogozin este legată de faptul că-l asemuieşte pe președintele României cu un cal Troian care, în mintea lui, ar pregătit anexarea Republicii Moldova în două etape și anume prima etapă ar fi integrarea Moldovei în UE după care alipirea la România.  Evident că răspunsul celui atacat a fost pe măsură, Băsescu  explicând atacul prin faptul că Rogozin nu-și servise ceaiul îmbunătățit, adică nu-și luase de dimineață doza de vodcă. Rogozin ar trebui să știe că dacă e la golăneală noi românii nu avem nici o frică, pentru că președintele nostru a fost ani buni pe vapor…

Dincolo de arțagurile lui Rogozin nu putem să nu remarcăm că omul o caută cu lumânarea, pentru că de curând, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, i-a amenințat direct pe moldoveni că o să le taie gazul la iarnă și o să moară de frig dacă semnează cu UE acordul de liber schimb. Rușii nu vor să fie vecini cu UE și vor să aibă între ei și noi, europenii, o zonă tampon  aflată sub influența lor cum este Moldova. De altfel, președintele Parlamentului moldovean, un rusofil convins, i-a cerut președintelui Băsescu în vizita recentă de la București să precizeze când va semna acordul prin care recunoaște granița cu Republica Moldova. Fără menajamente, Băsescu i-a spus că niciodată  și bine a făcut. Dacă ar face așa ceva, România ar recunoaște pactul Ribentrop-Molotov prin care Basarabia a fost luată României.

Cred că răspunsul acesta l-a înfuriat la culme pe Putin, care i-a ordonat lui Rogozin să-și împrospăteze vocabularul cu mârlănii. Ca unul care urmărește îndeaproape și de ani buni evoluțiile din republica Moldova, m-aș hazarda la un pronostic: pe mandatul lui Băsescu rușilor nu li se vor face nici un fel de concesii politice sau geopolitice, chiar dacă realitatea din România spune cu totul altceva și anume că probabil mai mult de jumătate din tot ce s-a privatizat aparține unor investitori ruși camuflați prin diferite colțuri ale lumii. Trist pentru noi este că nici SUA nu mai este ce a fost odată, administrația Obama ajungând din jandarm al lumii un soi de chibiț. Cazul Siria este cel mai grăitor în sensul că dacă ne-am fi luat după americani ar fi trebuit să credem că regimul Bassar nu mai este de mult la Damasc, lucru contrazis de realitatea în care rușii au fost mult mai practici.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: