Romii, recenzori în comunităţile lor

Peste 30 de romi vor deveni recenzori în comunităţile în care locuiesc. Majoritatea sunt studenţi sau persoane implicate în diferite organizaţii ale etniei. Recenzorii din comunităţile în care romii vorbesc ţigăneşte trebuie să cunoască limba. La nivelul judeţului Gorj există aproximativ 30.000 de persoane care aparţin etniei, iar prin implicarea romilor în recenzarea populaţiei se intenţionează a-i face pe oameni să-şi declare identitatea.

Recenzori din comunităţile de romi vor fi persoane care aparţin etniei. Acestea vor trebui să nu aibă antecedente penale, să aibă cel puţin studii medii, să vorbească şi să scrie citeţ. “Pentru a fi evitate problemele de orice natură le-am cerut primarilor, din localităţile unde există comunităţi de romi, ca recenzorii să aparţină etniei. Aceştia vor trebui să aibă cazierul curat, să nu aibă probleme cu dicţia şi să ştie să scrie citeţ. Candidaţii vor fi testaţi şi instruiţi în vederea completării corecte a chestionarelor”, a declarat Gheorghe Popescu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj. Instruirile vor avea loc în perioada 25 septembrie - 2 octombrie. 

Peste 30 de recenzori romi

La nivelul judeţului Gorj vor participa la organizarea Recensământului Populaţiei din luna octombrie un număr de 32 de recenzori de etnie romă. “La recensământ vor participa 32 de recenzori de etnie romă, în localităţile unde comunităţile sunt foarte mari. Având în vedere faptul că aceştia aparţin etniei, scopul nostru este de a reuşi să-i facă pe oameni să-şi declare identitatea. Recenzorii romi nu pot fi induşi în eroare în legătură cu numărul membrilor familiei sau al locuinţelor întrucât vor fi persoane care locuiesc în acele zone şi îi cunosc personal pe cei recenzaţi. Majoritatea recenzorilor sunt studenţi sau persoane care fac parte din diferite organizaţii de romi”, a declarat Alin Bobu, consilier pe problemele romilor în cadrul Instituţiei Prefectului. La nivelul judeţului Gorj există între 25.000 şi 30.000 de romi. “În judeţul Gorj există cinci categorii de persoane care aparţin etniei: ţigani nevorbitori (lăutarii), ţigani de vatră (precum cei din Obreja şi Peşteana), ţigani căldărari (precum cei din Meteor şi Pleoştina), rudarii (precum cei de pe strada Luncilor şi Baia de Fier) şi ursarii (doar aproximativ 60 de persoane la Dăneşti). Dintre aceştia doar ţiganii de vatră şi cei căldărari vorbesc limba ţigănească şi ca atare în aceste comunităţi vor fi recenzori care cunosc limba”, a mai precizat Alin Bobu.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: