Rromii verifică virginitatea fetelor la ginecolog înainte de nuntă

Deşi virginitatea în noaptea nunţii nu mai este la modă pentru majoritatea tinerelor de astăzi, în comunităţile de rromi se mai păstrează acest obicei. Ca să fie siguri că tinerele mai sunt virgine în noaptea nunţii, rromii din Târgu-Jiu îşi duc fete la ginecolog. Mulţi rromi cer chiar şi certificate medicale care să ateste acest lucru, mai ales dacă fetele au fost jignite, pentru a intenta procese şi să demonstreze virginitatea tinerelor.

Dacă pentru gorjence virginitatea nu este prioritară atunci când se căsătoresc, iar multe dintre ele întreţin relaţii sexuale şi dau naştere la copii de la vârste fragede, în comunităţile de rromi nu se întâmplă asta.

Rromii îşi duc frecvent fetele la medicul ginecolog pentru a verifica dacă acestea mai sunt virgine, mai ales dacă li se pare ceva ciudat în comportamentul lor. „Vin frecvent la medic ca să-şi controleze fetele dacă mai sunt virgine, pentru că la ei trebuie să fie fetele virgine atunci când se căsătoresc. E vorbe de bani şi tranzacţii la mijloc şi să fie siguri că fata lor este virgină în noaptea nunţii”, a declarat Vasile Stănculete, medic ginecolog.

Virginitatea, demonstrată în instanţă

Mulţi rromi cer şi certificate medico-legale care să ateste virginitatea fetelor, mai ales dacă acestea au fost jignite. Folosesc rezultatele medicale ca probă în instanţă. „Când se mai ceartă de obicei femeile în comunitate şi îşi adresează cuvintele specifice scandalurilor între femei, vin la medic să ceară certificate medico-legale că sunt virgine şi folosesc aceste acte medicale în instanţă pentru că se dau în judecată. Acestea sunt cele mai frecvente cazuri pentru că virginitatea unora este pusă la îndoială de altele şi vor să demonstreze că încă mai sunt „fete mari””, a mai precizat Stănculete.

Virginitatea face parte din zestre

În comunităţile de rromi contează foarte mult ca fetele să fie virgine în noaptea nunţii, pentru că asta este zestrea lor. „De obicei înainte de nuntă mamele întreabă fetele dacă mai sunt virgine şi dacă nu au încredere în ele şi li se pare ceva ciudat în comportamentul lor, le duc apoi la medic. La noi în comunitate virginitatea este zestrea şi cinstea fetei şi a familiei. Dacă nu este virgină în noaptea nunţii şi nu iese cu lenjeria este scandal, nu se mai înţeleg cuscrii, se termină nunta şi este ruşine pentru fată şi pentru familia ei. În noaptea nunţii, mireasa trebuie să fie fată mare. Virginitatea este zestrea, cinstea şi averea ei”, a declarat Speranţa Pătru, femeie de etnie romă.

Au mai fost cazuri când tinerele nu au fost virgine, deşi părinţii le spun mereu să se păstreze pentru noaptea nunţii. „Mie îmi spune mama mereu că trebuie să fiu virgină în noaptea nunţii şi aşa o să fac. O să ascult de ea. Cinstea noastră este virginitatea. Am mai fost cazuri când fetele nu au fost virgine la nuntă şi a ieşit ţigăneală mare, s-a terminat nunta, s-au certat familiile între ele”, a povestit o tânără fată de măritat.

Vizualizări: 958

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: