Rușeț a eşuat cu sindicatul, dar va fi reprezentant al salariaților

Fostul prim-vicepreședinte al Federației Naționale Mine Energie (FNME), Ion Rușeț, și ceilalți lideri de sindicat ce au inițiat proiectul Sindicatul Mine Energie Oltenia ar putea ajunge la negocierile cu directorul general Laurențiu Ciurel ca reprezentanți ai salariaților. Asta pentru că nu au reuşit înfiinţarea sindicatului în câteva săptămâni, aşa cum se lăudau, dar nici nu sunt semne că o vor face prea curând.

Ion Rușeț a declarat la un post local de radio că sunt mai multe variante prin care poate intra la negocieri, chiar dacă nu are sindicat, una dintre acestea fiind ca reprezentant al salariaților. “Să știți că lucrurile nu se opresc aici. Noi avem și alte planuri, alte variante de reorganizare a mișcării sindicale în așa fel încât îi asigur pe lucrători că într-un timp rezonabil la nivelul CE Oltenia va exista un sindicat majoritar și reprezentativ și în orice variantă salariații care sunt reprezentați de cele 11 sindicate care au plecat la această construcție, în orice variantă, vor participa la toate discuții, întâlnirile, chiar dacă va fi vorba de negocieri cu CE Oltenia”, a spus acesta.

Intrarea la negocieri, ca reprezentant al salariaților, este prevăzută într-un articol de lege, de care se vor folosi, cel mai probabil, și liderii rămași la FNME. O altă variantă a lui Ion Rușeț este și înființarea unui sindicat de către Gabriel Căldărușe, în zona Rovinari.

Crețan încurcă din noul sindicatul lui Rușeț

Încercarea liderilor reuniți în jurul lui Ion Rușeț de a forma un sindicat nou, care să fie și majoritar și, cel mai probabil, pe placul șefilor din Complexul Energetic Oltenia, pare să fie dată din nou peste cap de Constantin Crețan și sindicatul pe care acesta îl conduce. Judecătoria Târgu Jiu a amânat vinerea trecută cu o săptămână luarea unei decizii de înființare a Sindicatului Mine Energie Rovinari, după ce Sindicatul Lignitul, condus de Crețan, a intervenit ca parte în proces, liderul sindical spunând că nu poate sta indiferent când vede că tot cei care i-au condus pe mineri și energeticieni până acum își asumă rolul de a fi și de acum încolo „noii” lideri ai acestora.

Luna trecută, aceiași lideri anunțau că au SME Oltenia ca și înființat, iar acum își fac mari planuri pentru SME Rovinari, dar Crețan e sigur că și SMER va avea soarta SMEO cât de curând, iar în CEO lucrurile se vor complica și mai mult.

„Nu au nicio șansă să înființeze acest sindicat. Vor eșua la fel cum au făcut și cu Sindicatul Mine Energie Oltenia pentru că marele jurist Rușeț și marele avocat al poporului Pecingină (n.r. – Gheorge Pecingină, vicepreședinte PSD Târgu Jiu) nu au ținut cont de faptul că vor să înființeze marele lor sindicat cu lideri care conduc deja sindicatele de până acum. Niciunul dintre ei nu a demisionat de la vechile sindicate, dar vor posturi la acesta pe care nu reușesc să îl înființeze legal. E prea complicată pentru ei problema aceasta și veți vedea că vor avea parte și aici de un nou eșec de răsunet”, se amuză Crețan, plecat zilele acestea la Paris la o conferință a Organizației Internaționale a Muncitorilor.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: