Ruşinea la români

Târâm încă după noi tarele comunismului, ca niște tinichele grele și ruginite pe care câțiva copii șugubăți (mama lor de golani!) ni le-au legat de partea din spate a costumului. Chiar și aceia dintre noi care ne dăm evoluați, civilizați, compleți rupt de trecut, deschiși la minte ca Oana Zăvoranu la bluză, chiar și noi avem sincope grave, provenite din traume cu care, vrând-nevrând, suntem nevoiți să trăim.

Când duminică pe la ora 14 s-a anunțat componența noului guvern, românii de pe Facebook (aceiași care au ieșit în stradă, aceiași care i-au dat peste bot lui Ponta, tinerii frumoși și avangardiști etc.) se declarau în general satisfăcuți, unii chiar încântați. În componența noului cabinet se regăseau multe femei, mulți tineri, nici un politruc și mulți specialiști din ăia serioși, genul pe treaba lor care bagă spaima în funcționărași. Toată concordia și spoiala de oameni moderniști s-au dus dracului, însă, atunci când am văzut că potențialul nou ministru al Sănătății e frumos, tânăr și are pătrățele la abdomen. Ba, mai grav, a pozat, la un moment dat, în chiloți. Nu pentru vreun tirist excentric, ci semiprofesionist, în modelling, dar asta nu a mai contat. Faptul că băiatului îi stătea bine în chiloți ne-a părut inacceptabil, așa că l-am dat jos. Când a fost anunțat Bănicioiu ministru la același minister n-am văzut pe nimeni să se revolte așa, dacă stau să mă gândesc. Ce-ar trebui să înțeleg, că Bănicioiu nu are chiloți? Că poartă izmenele direct pe ponta goală?

Andrei Baciu, fosta propunere chiloțată la Sănătate, este un tânăr chirurg de 29 de ani care a profesat câțiva ani în Franța. În general, însă, a muncit în România.

Zic românii: ”Doctorii câștigă 12-13 milioane pe lună, dar NU ar trebui să ia șpagă. E incorect. Să se descurce cu 13 milioane în București, dacă meseria asta și-au ales-o, treaba lor. Și, desigur, să fie niște profesioniști desăvârșiți. Altfel, la pârnaie cu ei atunci când calcă strâmb!”

Aceiași români zic: ”Doctor care face modelling ca să câștige un ban în plus?! Blasfemie! Ce rușine! STĂ ÎN CHILOȚI (ca noi toți ceilalți când mergem la mare - nota mea) ȘI APOI OPEREAZĂ?! Nu se poate! Afară! Dar ce, dom'le, nu-i mai ajunge șpaga?!”.

Sigur, au existat și voci pentru care nu atât part time job-urile din tinerețe ale domnului Baciu au fost problema, ci însăși tinerețea. Ei, asta era! Trebuie să fii un babalâc plin de experiență ca să fii ministru. Adăugați și asta la lunga listă de prejudecăți și ipocrizii ale românului. Prin alte țări, ministrele sexy pozează nud în reviste de profil. Da, și fără chiloți. Cu toate astea sunt bine privite și nu se creează nici un scandal, ba din contră, lumea le laudă și conaționalii lor se mândresc cu ele. Delegația oficială a Swaziland a venit la al 65-lea summit ONU, în sala aia somptuoasă, în îmbrăcăminte tradițională, adică în chiloți. Numai noi, aici, simțim să tragem un sacou și o cravată care să acopere, sperăm noi, toată mizeria. Pe vremuri băgam mizeria sub preș, acum o ascundem sub costum.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: