S-a deblocat acordarea pensiei anticipate

Circa o sută de gorjeni au solicitat să fie pensionaţi anticipat. Aceştia trebuie să ştie că pot să iasă la pensie înainte cu cinci ani de vârsta standard, însă criteriile de acordare a acesteia s-au înăsprit.

Pensionarea anticipată a fost blocată timp de şase luni. Persoanele care au îndeplinit condiţiile de acordare între 3 iulie şi 31 decembrie 2010 au putut deja din luna decembrie să depună actele în acest sens. Deja au fost primite circa 100 de cereri. „La începutul lunii decembrie am primit o instrucţiune de la Casa Naţională pentru persoanele care îndeplinesc condiţiile de solicitare a unei pensii anticipată sau anticipată parţial începând cu luna ianuarie pentru a depune cererile de solicitare. Şi cei care au îndeplinit aceste condiţii în perioada în care a fost sistată acordarea lor şi-au putut şi pot depune această cerere”, a precizat Maria Udroiu, Şef Serviciu Casa Judeţeană de Pensii Gorj.

Condiţii

Pot beneficia de această categorie de pensie  persoanele care mai au cinci ani până la împlinirea vârstei standard de pensionare, respectiv 55 de ani la femei şi 60 la bărbaţi, care îndeplinesc condiţia standard a stagiului de cotizare, respectiv 30 şi 35 de ani. Noutatea pe care o aduce legislaţia din domeniul pensiilor anticipate este că diminuarea pensiei poate ajunge acum la 45% din pensia calculată la îndeplinirea vârstei standard de pensionare, faţă de 25% cât era până la sfârşitul lunii iunie.

Totuşi, persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare cu opt ani de cât stagiul standard de cotizare vor primi pensia anticipată integral.

Dosarul de pensionare trebuie să cuprindă o cerere pentru acordarea pensiei anticipate, carnetul de muncă în copie şi în original, alte acte prevăzute în lege privind vechimea în muncă, adeverinţă privind sporurile şi dovada certificării stagiului de cotizare.

Vizualizări: 86

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: