S-a stabilit costul mediu lunar de întreţinere a persoanelor cu handicap

Consilierii judeţeni au aprobat costul mediu lunar de întreţinere pentru persoanele cu handicap îngrijite în centrele rezidenţiale din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). În baza acestei hotărâri, instituţia va recupera sumele cheltuite cu beneficiarii de servicii proveniţi din alte judeţe. În momentul de faţă, trei persoane cu handicap din Dolj şi Călărăşi sunt îngrijite în centrele de la Suseni, Dobriţa şi Târgu Cărbuneşti.

    

Consiliul Judeţean Gorj a stabilit costul mediu de întreţinere pentru anul 2012 al beneficiarilor de servicii de asistenţă socială. Astfel, la Complexul de la Suseni costul este reprezentat de suma de 2.147,00 lei/lună, iar la Complexul de îngrijire şi asistenţă Dobriţa, cheltuielile lunare ating 2.117,00 lei. Nu a fost uitat nici Complexul de recuperare pentru adulţi „Bîlteni”, unde s-a aprobat suma de 2133,00 lei, aferente cheltuielilor lunare, iar pentru Complexul de servicii comunitare pentru recuperare-reabilitare a persoanelor cu handicap şi formare profesională Târgu-Cărbuneşti, a fost aprobat un cost mediu lunar de 2.268,00 lei. Odată cu stabilirea costului mediu de întreţinere, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj îşi va putea recupera banii cheltuiţi cu beneficiarii de servicii proveniţi din alte judeţe. “În momentul de faţă, în centrele rezidenţiale de la Suseni, Dobriţa şi Târgu Cărbuneşti, se acordă asistenţă medicală şi unui număr de trei persoane cu handicap provenite din judeţele Dolj şi Călăraşi. La rândul nostru avem instituţionalizate şase persoane din Gorj, în centre rezidenţiale din Sibiu şi Prahova. Internările s-au făcut la cererea beneficiarilor întrucât au rude în aceste judeţe. În baza Hotărârii Consiliului Judeţean vom solicita direcţiilor din judeţele Dolj şi Călăraşi să ne plătească sumele cheltuite cu beneficiarii lor. De asemenea, şi noi va trebui să decontăm sumele cheltuite pentru beneficiarii noştri instituţionalizaţi în centrele din Sibiu şi Prahova”, a declarat Mircea Andrei, directorul adjunct al DGASPC Gorj.

602 lei, contribuţia lunară a asistaţilor

Potrivit hotărârii Consiliului Judeţean, decontarea se face lunar pentru luna anterioară, iar decontat este costul mediu lunar al cheltuielilor din care se scade contribuţia lunară de întreţinere datorată de persoana cu handicap din alt judeţ. Chiar dacă valoarea cheltuielilor de întreţinere este foarte mare, persoanele asistate în centrele rezidenţiale din Gorj plătesc lunar doar suma de 602 lei. “În cazul pensionarilor contribuţia lunară se opreşte din pensie, iar în unele cazuri banii sunt plătiţi de către aparţinători. În ceea ce privesc cazurile sociale, cheltuielile legate de întreţinerea persoanelor respective sunt suportate de către direcţie”, a mai precizat Mircea Andrei. În momentul de faţă, în centrele rezidenţiale din Gorj sunt instituţionalizate peste 300 de persoane cu handicap.

Vizualizări: 288

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: