Să plece TESA

Orice om normal, când aude că o companie de stat, fie ea şi cu 19.000 de angajaţi, are peste 2.000 de TESA, se cruceşte. Într-o epocă în care contabilitatea nu se mai ţine cu creionul chimic, aşa ceva nu este de admis. Orice om normal, când află că sute de angajaţi TESA au salarii de o mie-două de euro, în timp ce angajaţii din carieră, care muncesc şi la minus 15 grade şi la plus 50, au 400-500 de euro, ar zice că este strigător la cer.

Toţi ştim cum s-au făcut angajările pe posturile călduţe din minerit şi energie. Cum a dictat mai întâi PSD, apoi PNL, apoi PC, apoi PD-L, acum USL. Unul ca Ciurel ştie mai bine, că a trecut şi pe la PNL, şi pe la PC, şi pe la PSD, asta înainte de a fi manager profesionist. Ştie cum a făcut angajările şi el, ştie şi cum le-au făcut ceilalţi. Aşa că da, TESA trebuie masiv restructurată.

Reorganizarea TESA, pe care Ciurel o tot face de un an şi jumătate, fără rezultate vizibile în acest timp, este strict necesară. Pentru că, la această oră, complexul este sufocat de acei salariaţi care nu au obiectul muncii. Problema este modul în care o face Ciurel. Prima problemă este că a angajat zeci de persoane la cererea partidului, în ultimul an. Pe unii direct, pe alţii prin detaşare de la Minprest. A angajat jurişti pe pile când spunea că societatea are prea mulţi jurişti şi prea prost pregătiţi. A angajat economişti pe pile când spunea că are câteva sute pe plus. Deja, credibilitatea demersului lui Ciurel este afectată. A doua problemă este modul în care face reducerea de personal. Tot pe pile, pe prietenii, pe duşmănii, pe culoare politică. În al treilea rând, este jenantă minciuna pe care o promovează, cum că nu dă pe nimeni afară, va trece sute de oameni pe studii medii, să muncească în cariere. Să facă ce? Iei o economistă de 50 de ani şi o trimiţi electrician pe excavator, doar pentru că a terminat un liceu de profil? Este o bătaie de joc, care are drept scop să îi facă pe oameni să îşi pună demisiile. Pe fond de stres. Stres care deja a băgat mulţi angajaţi în spital şi pe alţii în mormânt.

Prin tot ceea ce a făcut în ultimul an, Ciurel a arătat că face această restructurare de nevoie, că nu mai merge căruţa, dar o face ţinând cont mai mult de interesul partidului şi de toanele lui, decât de interesul societăţii. Ciurel nu este un manager profesionist, este doar un tip cu muşchi şi cu prea multe frustrări acumulate în timp.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: