Să presupunem că se închide mineritul

Complexul Energetic Oltenia va supravieţui, cel mai probabil, într-o formulă mult redusă. Probabil că va păstra mai puţin de jumătate din grupurile energetice actuale, mai puţin de jumătate din exploatările miniere, mai puţin de jumătate din salariaţi. S-a ajuns într-un punct în care nu mai are rost să discutăm de salvarea a 19.000 de locuri de muncă. Nici de salvarea a 16.000 de locuri de muncă, atâtea câte vor mai fi în CE Oltenia de la 1 iunie. Concedierile vor continua până când complexul va fi redimensionat la necesarul din piaţa actuală de energie. Că o dată la câţiva ani va fi secetă şi va fi nevoie de energia termo nu va putea asigura supravieţuirea companiei şi în anii ploioşi.

Discuţia acum trebuie să fie cu totul alta. Gorjul, încotro? Care este strategia pentru dezvoltarea acestui judeţ pe alte domenii? Din gură, şefii judeţului vor spune câteva vorbe despre turism, câteva vorbe despre agricultură. Economia nu se poate dezvolta fără un plan elaborat la nivel de judeţ. Iar acest plan este făcut din când în când cu copy-paste din planuri mai vechi, care nu sunt niciodată respectate. Puţinele lucruri care sunt construite în judeţ sunt de proastă calitate, de la drumuri şi alte elemente de infrastructură, până la clădiri publice. Alt tip de investiţii nu avem.

Gorjul nu are un plan pentru dezvoltarea industriei locale. Un plan care să fie şi pus în practică, nu doar invocat atunci când vin delegaţii străine sau când e campanie electorală. Sunt zece ani de când Călinoiu promite extinderea Parcului Industrial Bumbeşti Jiu ori de când Cârciumaru promite realizarea unui Parc Industrial la Târgu Jiu. Vorbe, vorbe şi iar vorbe.

La nivel naţional situaţia este aceeaşi. Guvernul, în loc să facă o strategie energetică reală, în care să recunoască faptul că nu mai e loc pe piaţă pentru cărbune, promite că lignitul e o prioritate, dar legile le dă în favoarea „verzilor”. Teama de a spune adevărul, combinată cu lipsa de viziune a guvernanţilor, încurcă pe toată lumea şi nimeni nu poate să îşi facă un plan de viitor care să se bazeze pe prognoze reale.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: