Să tragem de timp

Noul PNL a avut nevoie de luni bune pentru a-şi modifica statutul şi a prinde acolo criteriile de integritate pe care le-a promis alături de Iohannis în campania prezidenţială. Când în sfârşit lucrurile păreau clare, ne dumirim din declaraţii că ele sunt în continuare în ceaţă. La Gorj, reprezentativ este cazul lui Dian Popescu, senator şi copreşedinte la filiala Gorj. Are o condamnare în primă instanţă, de cinci luni cu suspendare. Dian Popescu este în continuare nevinovat până la o decizie definitivă a instanţei. Partidul din care face parte a ales, ca şi alte formaţiuni, să evite orice suspiciuni şi să suspende din partid liderii condamnaţi în primă instanţă. Nu ştiu dacă e corect sau nu faţă de Dian Popescu, mai ales în situaţia în care acesta va fi achitat. Un rău făcut nu îl mai repară nimeni, chiar dacă i se va da funcţia apoi. Dar, asta a fost decizia partidului din care face parte, adoptată cu majoritate de voturi într-un for statutar, aşa că trebuie respectată.

Sunt însă lideri la Gorj care spun că nu e nicio grabă, că poate dura şase luni până la aplicarea deciziei în cazul lui Dian Popescu. A spus-o Constantin Aninoiu, secretarul general al filialei Gorj a PNL. Însuşi Dian Popescu spune că decizia nu se aplică retroactiv, ca şi cum el ar fi un fost condamnat în primă instanţă, nu actual condamnat.

Dacă liberalii consideră că liderii lor trebuie să rămână în funcţii până la condamnarea definitivă, nu este nicio problemă. Dar să nu se mai prefacă. Adică să nu adopte nişte poziţii publice de dragul voturilor sau pentru a arăta că sunt altfel decât pesediştii. A adopta criteriile de integritate, iar apoi a trage de timp în ceea ce priveşte aplicarea lor, este mai rău decât dacă nu le-ar fi adoptat deloc.

Pe de altă parte, cea mai mare problemă a liderilor PNL de la Gorj nu este integritatea, ci complicitatea cu PSD. Şi aici mă refer şi la Dian Popescu, aşteptat cu braţele deschise în UNPR, anexa PSD, dar şi la mulţi dintre cei aflaţi în fruntea formaţiunii la Gorj. Liberalii trag însă de timp şi în ceea ce priveşte reconstruirea filialei, adormiţi de unele sondaje care îi dau pe val. Simpatia populară vine şi trece. Dacă nu vor munci acum, liberalii gorjeni sunt condamnaţi la un nou mandat în opoziţie.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: