Sacrificarea mieilor, interzisă în Motru

Primăria Motru riscă să rămână fără autorizaţie temporară pentru sacrificarea mieilor deoarece nu şi-a achiziţionat asomator. Ba mai mult, nu există spaţii special amenajate pentru sacrificare, mieii putând fi vânduţi doar în viu într-un zăvoi din apropierea oraşului. Autorităţile locale consideră că achiziţionarea unui asomator este o investiţie care nu se merită deoarece foarte mulţi ciobani vând mieii în târgul de animale de la Broşteni.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj spun că autorităţile locale mai la dispoziţie aproximativ zece zile pentru a procura dispozitivul. “La Motru este o problemă deoarece primăria nu şi-a achiziţionat asomator. Acesta trebuie procurat cu cel puţin zece zile înainte de a solicita autorizaţia temporară de sacrificare a mieilor. În caz contrar riscă să rămână fără autorizaţie. Anul trecut mieii au fost sacrificaţi în incinta unui fost abator pe care noi l-am închis în urmă cu şapte ani, iar asomatorul a fost împrumutat de la firma respectivă”, a declarat Ion Iliuţă, directorul DSVA Gorj.

Nu se merită investiţia

Reprezentanţii Primăriei Motru consideră că achiziţionarea unui asomator nu merită investiţia. Ba mai mult, pe raza localităţii nu există spaţiu special amenajat pentru sacrificarea mieilor, primăria punând la dispoziţia ciobanilor doar un loc pentru vânzarea animalelor în viu. “Achiziţionarea unui asomator necesită cheltuieli financiare mari care nu se merită a fi făcute pentru 2-3 zile, de Paşti. În zăvoiul de la intrarea în oraş vom amenaja un spaţiu pentru comercializarea mieilor, însă acolo nu sunt condiţii pentru sacrificare deoarece nu există apă curentă şi alte utilităţi. Nu avem un loc special amenajat pentru sacrificarea mieilor, însă asomarea poate fi făcută într-un abator la aproximativ 500 de metri, distanţă de zăvoi. Oricum la Motru nu vor veni foarte mulţi ciobani cu miei deoarece majoritatea merg în târg la Broşteni”, a declarat Tudor Dobrică, viceprimarul oraşului Motru.

Vizualizări: 88

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: