Salariaţii Minprest nu vor pleca în concedii fără plată

SC Minprest SA, una din puţinele firme care au oferit de lucru în Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi, atât disponibilizaţilor pe care sistemul minier i-a dat din 1997 încoace, dar şi celor cărora primăriile nu au reuşit să le rezolve situaţiile sociale critice, este la un pas de a-şi trimite cei 1200 de angajaţi în concedii fără salarii.

Fiind principala prestatoare de servicii în SNL Oltenia şi în complexele energetice Rovinari şi Turceni, societatea este obligată să urmeze programul de lucru al acestora, iar măsura şomajului tehnic pe care o adoptă cele trei entităţi pentru a reduce din agresivitatea crizei, se resimte şi asupra Minprest.  Însă, spre deosebire de SNLO sau cele două complexe, SC Minprest SA nu are prevăzute în buget fonduri pentru şomaj tehnic, 95% din acesta însumând doar salariile angajaţilor. Cum situaţia financiară a societăţii este mai mult decât precară, soluţia aflată la îndemână ar fi trimiterea oamenilor, pe perioadele cât SNLO şi complexele energetice nu lucrează, nu în şomaj tehnic, ci în concedii fără plată.

Actuala conducere a SC Minprest SA este însă de altă părere: „ Întreprindem deja demersuri pe lângă beneficiari pentru ca aceştia să execute totuşi servicii în această perioadă, la dimensiuni reduse, pentru a putea susţine financiar retribuţia personalului pe perioada de şomaj. Evaluăm toate posibilităţile care să nu ducă la concedii fără plată”, spune directorul societăţii, Elena Vintilescu.

Până acum, aceasta a purtat deja negocieri cu administraţiile de la Motru, Rovinari, Turceni, Berbeşti, Alunu şi Mehedinţi : „Încă nu am primit solicitări oficiale pentru prestarea de servicii, dar am găsit disponibilitate la cei cu care am discutat şi cred că vom salva personalul de la concedii fără plată”.

Avantajele angajatorului sunt că pe perioada de şomaj îşi reduce costurile generale, iar cele ale angajatului că îşi păstrează locul de muncă şi calitatea de asigurat,  primind minim 75% din salariu, procent care uneori înseamnă mai mult decât netul lunar, deoarece indemnizaţia de şomaj tehnic este scutită de plata contribuţiilor sociale, conform OUG 4/2010.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: