Salarii mai mici pentru profesorii gorjeni ?!

Criteriile şi principiile de evaluare a cadrelor didactice, propuse de minister pentru stabilirea salariilor profesorilor, produc nemulţumiri printre dascălii gorjeni. La Gorj, dascălii solicită eliminarea criteriului potrivit căruia ar trebui să fie evaluaţi de elevi, părinţi şi comunitate. Directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret“, Gheorghe Gorun, a declarat că dacă s-ar ţine cont de aceste criterii, salariile profesorilor ar fi foarte mici.

Criteriile de evaluare propuse de minister au fost trimise spre dezbatere şi la şcolile din judeţul Gorj. Amendamentele şi propunerile date de profesorii gorjeni vor fi adunate în zilele de 24-25 noiembrie, iar concluziile vor ajunge la MEC până pe data de 28 noiembrie.

Salarii stabilite după criterii

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a lansat pe 12 noiembrie, în dezbatere publică, principiile şi criteriile care să stea la baza evaluării performanţei didactice. Aceste propuneri au ca scop definirea unei componente variabile a salariului cadrelor didactice.

Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare ca, până la 28 noiembrie 2008, să popularizeze propunerile la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ şi să organizeze dezbateri pe această temă. MECT porneşte de la premisa că un nou sistem de evaluare trebuie să aibă în vedere, în primul rând, performanţa realizată în clasă. Prin urmare, Ministerul Educaţiei propune ca performanţa didactică să fie evaluată prin criterii de măsurare a progresului şcolar: evoluţia notelor/calificativelor obţinute la evaluările curente, rezultatele la evaluările naţionale raportate la cele de la clasă şi rezultatele la testele iniţiale, raportate la rezultatele testelor curente, respectiv la cele finale. Un alt criteriu vizează implicarea profesorilor în instituţia din care fac parte. De asemenea, MECT mai propune criterii privind activitatea cadrului didactic din perspectiva elevilor, părinţilor şi a comunităţii, respectiv criterii privind dezvoltarea profesională a cadrelor didactice şi impactul acesteia asupra progresului elevului şi a performanţei instituţionale.

Cer eliminarea evaluării făcută de elevi

Potrivit Mădălinei Ciolocoi, inspector şcolar adjunct, toţi profesorii din şcolile gorjene au primit deja criteriile de evaluare întocmite de minister, iar în unele localităţi au fost deja dezbătute. Profesorii par să fie foarte nemulţumiţi de aceste criterii. Potrivit directorului Colegiului Naţional „Spiru Haret“, Gheorghe Gorun, aceste criterii sunt făcute în grabă şi nu vor fi adoptate. „Sunt principii şi criterii care sunt necesare învăţământului, dar cred că ele au o mare suferinţă: sunt făcute în mare grabă şi au şi multe inadvertenţe“, a precizat Gorun. Gheorghe Gorun a mai declarat că sunt foarte mulţi colegi care se împotrivesc criteriului potrivit căruia profesorii trebuie să fie evaluaţi de elevi, părinţi şi comunitate. „Foarte mulţi colegi au respins criteriul potrivit căruia trebuie să fie evaluaţi de elevi, părinţi şi comunitate. Eu, în schimb, sunt de acord cu acest criteriu. Am primit câteva propuneri de la Şcoala «Constantin Săvoiu», unde profesorii nu sunt de acord cu acest criteriu. La fel şi cei de la Bâlteni cer eliminarea acestui criteriu“, a spus Gorun.

Gheorghe Gorun a precizat că este nevoie de astfel de criterii, însă cele prezentate nu ajută prea mult învăţământul. Acesta a precizat că aceste criterii nu vor fi adoptate în formatul de acum, ci poate vor fi preluate în pachetul Legii Învăţământului. Gheorghe Gorun a mai spus că dacă ar fi aplicate aceste criterii „ar fi puţini dascăli care ar avea salariu mai mare“. În schimb, Mădălina Ciolocoi este mulţumită de criteriile formulate de minister şi, mai mult decât atât, a declarat că va propune ca mai multe dintre acestea să fie incluse în Statului Personalului Didactic.

Vizualizări: 77

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: