Sârbii, cel mai mare eşec al pandurilor

Retrogradarea echipei în Liga a II-a îi face pe oficialii clubului să se gândească unde s-a greşit în acest sezon şi de ce s-a ajuns în această situaţie ca Pandurii să joace din nou în Liga a II-a după cinci ani de prima ligă. Retrogradarea arată că nu s-a învăţat nimic din greşelile anilor trecuţi. Pandurii nu a putut ave în nici un sezon evoluţii lăudabile, an de an luptând pentru a evita retrogradarea. Politica de transferuri greşită ar fi principala greşeală pe care gorjenii trebuie să şi-o asume iar faptul că nu s-au promovat jucătorii tineri este o altă greşeală pe care deja cei de la Pandurii şi-au asumat-o.

Contractele mari ale jucătorilor, în neconcordanţă cu munca depusă şi eficienţa din teren ar fi o altă greşeală care trebuie să dea de gândit celor de la Pandurii. Faptul că unii jucători, care nu au evoluat decât foarte puţin sau deloc, au primit totuşi aceiaşi bani ca şi cei care au jucat meci de meci şi cu rezultate bune în compartimentele lor, a se vedea în special apărarea, a dus la nemulţumiri în vestiar. Faptul că s-au creat diferite grupuri şi grupuleţe, printre jucătorii străini mai ales, a fost o altă greşeală care a dus la dezbinarea echipei.

Transferurile nu au fost eficiente

Principala problemă care trebuie rezolvată după retrogradare nu este cea a antrenorului, cum se spunea imediat după retrogradare, tehnicieni liberi de contract şi cu licenţă Pro fiind mai uşor de găsit acum. Cea mai importantă problemă este cea a lotului şi trebuie rezolvată cât mai rapid. Soluţiile alese anii trecuţi, după promovarea în Liga I, pentru completarea echipei,  nu s-au dovedit a fi totdeauna cele mai bune, rezultatele lăsându-se aşteptate de fiecare dată. Nici infuzia masivă de jucători de la Gloria Bistriţa la un an după promovare dar nici transferul jucătorilor portughezi şi brazilieni în urmă cu doi ani nu s-au dovedit a fi soluţii salvatoare, doar o parte dintre aceştia confirmând. Pe lângă jucători de valoare care şi-au dovedit utilitatea, precum Chibulcutean sau Rus din „lotul” Bistriţa,  sau Cardoso şi Mingote, aduşi în urma experimentului „Portugalia”, au venit şi o serie de jucători care au evoluat destul puţine minute la Pandurii şi fără să fi ajutat în vreun fel echipa. La acest capitol exemplele sunt multe şi nu fac decât să demonstreze că politica de transferuri nu a fost una bine gândită, s-a făcut haotic şi fără a avea garanţia că acei jucători vor pleca de la echipă dacă nu vor confirma. Aşa s-a ajuns la situaţii de genul Popa, care nu a evoluat nici un minut la echipa mare dar se află în continuare sub contract cu clubul sau gen Arrieta care a fost detaşat definitiv la echipa a doua după o serie de accidentări.

Sârbii au stricat şi atmosfera în vestiar

Cel de-al treilea experiment, cel cu jucători de origine sârbă, s-a dovedit a duce practic la retrogradarea echipei. Dintre numeroşii sârbi aduşi în ultimi trei ani la echipă, doar Martinovic a ajutat puţin echipa prin prestaţia sa din apărare, atacanţii Raskovic şi Stromajer fiind practic cei care au dus la retrogradarea pandurilor prin lipsa lor de eficienţă în faţa porţii. Cu doar cinci goluri marcate în acest retur, era greu de crezut că Pandurii se pot salva, chiar dacă au avut în mod paradoxal una dintre cele mai bune apărări din ligă. Nici transferul lui Lazic din iarnă şi al bosniacului Vranjes nu s-au dovedit a fi mult mai inspirate, nici unul aceştia neaducând un plus echipei prin evoluţiile sale. În ceea ce-l priveşte pe Basara, acesta nici măcar nu a mai intrat în vederile antrenorilor de la echipa mare, fiind lăsat definitiv la echipa a doua unde de asemenea nu a jucat deloc fiind mult timp accidentat. Toate acestea demonstrează că filiera sârbă s-a dovedit a fi falimentară pentru Pandurii, mai grav fiind faptul că sârbii au stricat şi atmosfera din vestiar.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: