Şase spitale din Gorj riscă să piardă finanţarea de la CJAS

Doar două din cele opt spitale din Gorj îndeplinesc condiţiile de acreditare. Este vorba de spitalele de la Novaci şi Dobriţa. Celelalte au obţinut o nouă amânare. Spitalele care nu vor îndeplini criteriile de acreditare nu vor mai putea încheia contracte cu Casa Asigurărilor de Sănătate în vederea decontării serviciilor medicale. 

Spitalele de la Novaci şi Dobriţa sunt primele spitale din judeţul Gorj care au obţinut aviz favorabil din partea comisiei de acreditare. În momentul în care solicită vizita delegaţiei de la Bucureşti, spitalele sunt nevoite să plătească o taxă de 240 de lei pentru fiecare pat. În condiţiile în care vor fi respinse la acreditare, banii nu se vor returna. „Noi aşteptăm certificatul de acreditare de la o zi la alta. Când am  depus dosarul de cerere pentru acreditare, am depus şi ordinul de plată al taxei pentru cele 158 de paturi ale spitalului nostru. Dacă ai fost respins de comisie, ai pierdut banii. Până la acreditare te costă foarte mult investiţiile pentru a obţine punctaje mari. De exemplu, fiecare baie trebuie să funcţioneze cu dozator de săpun, halat de unică folosinţă, trebuie sistem de alarmă la patul bolnavilor etc. Cu cât acreditarea se face la un grad avansat, cu atât primeşti mai mulţi bani de la CAS”, a declarat Emil Grigore, managerul Spitalului Novaci. 

Şi spitalul de la Dobriţa s-a bucurat de aprecierile comisiei de acreditare. „La finele evaluării am avut un procent de conformitate de 98,7%. A trebuit să facem investiţii serioase, însă programul continuă şi în acest an. Vrem să modernizăm interiorul spitalului, începând de luni se va monta tâmplărie termopan, iar apoi vor trebui făcute reparaţii”, a declarat Ion Ciochină, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladmirescu” de la Dobriţa.

Spitale aflate la ultima amânare

În primăvară comisia de  acreditare este aşteptată la spitalele Târgu Cărbuneşti şi Turceni. În ambele situaţii vizita este amânată de circa doi ani. „Ne-am înscris pentru acreditare în anul 2013, iar ultima amânare este pentru perioada martie- aprilie din acest an. După fiecare amânare a trebuit să reactualizăm dosarul. Vom plăti taxa pentru 343 de paturi”, a declarat Constantin Târziu, managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti.

La ultima amânare se află şi spitalul de la Turceni. „Am făcut cerere de reprogramare pentru trimestrul II al acestui an, este ultima amânare. În luna martie vom merge să plătim taxa de 48.000 de lei, banii urmând să fie suportaţi de consiliul local, pentru că noi nu ne permitem. Ultima investiţie am făcut-o anul trecut, când am reabilitat în întregime laboratorul de analize medicale”, a declarat Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Turceni.

La spitalele Rovinari şi Motru comisia de acreditare este aşteptată în lunile iunie-august, iar la Spitalul Judeţean Târgu Jiu vizita a fost amânată până în trimestru IV al acestui an. Potrivit consilierilor judeţeni demersurile pentru acreditarea spitalului Târgu Jiu merg foarte greu. Aceştia au tot vorbit în şedinţele Consiliului Judeţean despre faptul că cel mai mare spital din Gorj riscă să piardă contractul cu CAS, după mai multe amânări ale comisiei de acreditare. Ultima vizită a comisiei de acreditare a spitalelor din Gorj este programată pentru trimestrul III al anului 2016 şi vizează Spitalul Bumbeşti Jiu. „Am cerut amânarea pentru ultimul trimestru al anului 2015, dar cei de la comisia de acreditare ne-au programat pentru trimestrul III al anului 2016. Înainte de această vizită trebuie să finalizăm reabilitarea Ambulatoriului, să montăm panouri solare pentru apă caldă la spital, să realizăm instalaţia de semnalizare la patul bolnavului şi multe alte investiţii. În afară de Ambulatoriu care a fost o investiţie de un milion de euro, vom mai avea investiţii de sute de mii de lei”, a declarat Aurel Stolojanu, managerul Spitalului Bumbeşti Jiu.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: