Sătenii din Câlnic au reclamat primăria la Garda de Mediu

Localitatea gorjeană Câlnic a fost sancţionată pentru a doua oară în numai câteva luni de Garda de Mediu pentru depozitarea necorespunzătoare a gunoiului. Şi de această dată, primarul localităţii are de achitat tot 15.000 de lei aşa cum a avut şi în luna martie când comisarii de mediu au găsit gunoaie în comună. Interesant este că primarul s-a ales cu amenda după ce localnicii au trimis o scrisoare la Garda de Mediu, unde relatau că  localitatea este îngropată în gunoaie.

Comisarii au constatat că cele spuse în sesizare era adevărat numai că cei care erau semnaţi în petiţie nu au mai recunoscut nimic. Primarul comunei Câlnic crede că cei care vor să-i pună beţe în roate sunt adversarii lui politici care s-au folosit însă de numele altor locuitori ai Câlnicului. „A fost o reclamaţie făcută de nişte „binevoitori”, adversarii mei politici numai că au semnat cu alte nume pentru că persoanele trecute pe sesizare nu au mai recunoscut”, a declarat Dumitru Vulpe, primarul comunei Câlnic. Indiferent de cine a trimis sesizarea, cert este că în comună au fost găsite deşeuri menajere depozitate la voia întâmplării, lucru confirmat de comisarii Gărzii de Mediu Gorj. „Săptămâna trecută am avut o singură sancţiune aplicată comunei Câlnic pentru depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor. Comuna Câlnic a mai fost sancţionată şi în martie anul acesta pentru aceeaşi problemă tot cu suma de 15.000 de lei. Comisarii au găsit pet-uri, gunoi, hârtii în comună. De altfel, primăria nu făcea dovada că ar avea încheiat vreun contract cu vreo firmă de colectare”, a declarat Ovidiu Ilie, comisar şef al Gărzii de Mediu Gorj.

Primarul spune însă că are înfiinţat în cadrul primăriei serviciul de salubritate, dar nu are oameni care să se ocupe de el şi nici nu are voie să facă angajări. Mai mult decât atât, primarul spune că nu poate pasa sarcinile acestui serviciu către alţi funcţionari pentru că şi aşa lucrează subdimensionat. „Am două maşini de gunoi, dar nu am şoferi profesionişti, mai am nevoie şi de patru manipulanţi, un contabil şi un şef de serviciu”, a declarat Dumitru Vulpe.

Şoferul elevilor va conduce şi maşina de gunoi

Pentru vara aceasta, primarul Vulpe s-a gândit deja la o soluţie care să-l scoată din vizorul comisarilor de mediu. Acesta şi-a propus ca şoferul de pe microbuzul şcolar să fie cel care să transporte gunoiul din comună cu maşinile la groapa de gunoi din Bârseşti de câte ori este nevoie. Soluţia nu este însă de lungă durată aşa că primarul şi-a conturat şi un plan de rezervă. „De mâine am hotărât să transport gunoiul din comună la groapa de gunoi din Bârseşti. Cel care o să se ocupe de asta va fi şoferul de pe microbuzul şcolar pentru că nu am altă soluţie, asta până când încep copiii iar şcoala. Apoi dacă nu se mai schimbă nimic nu am altă soluţie decât să transform serviciul de salubrizare într-un SRL şi să angajez oameni”, a precizat Dumitru Vulpe.

Între timp, primarul din Câlnic trebuie să achite ultima amendă în valoare de 15.000 de lei, ajungând astfel la 30.000 de lei, bani daţi din bugetul local pentru negestionarea gunoaielor. 

Vizualizări: 87

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: