Sătenii din Runcurel, greu de expropriat

Satul Runcurel din județul Gorj va fi complet expropriat pentru extinderea carierelor miniere din zona Motru - Jilț. Procedurile sunt greoaie, mai ales că localnicii nu acceptă banii oferiți de Complexul Energetic Oltenia. „Din păcate, mulți se răzgândesc. Unii vor bani, când ajungi să le dai banii, spun: nu, eu vreau casa. Ultima întâlnire va fi peste trei luni, când să stabilim cine vrea să fie expropriat, cine vrea să primească banii pe această casă”, a spus managerul Sorin Boza la Accent TV.

Pentru despăgubirea localnicilor din satul Runcurel, Guvernul a dat o hotărâre în 2015 prin care a alocat 15 milioane de lei de la buget pentru ca statul să cumpere 341 de hectare de teren şi să le cedeze imediat Complexului Energetic Oltenia. La un calcul simplu, reiese că proprietarii primesc un singur euro pe un metru pătrat de teren. 113 hectare de pădure, două monumente istorice şi un sat întreg vor fi rase de pe hartă.

Boza speră ca viitoarea întâlnire cu sătenii să fie una hotărâtoare. “Următoarea întâlnire e peste trei luni, le-am cerut colegilor din cele două EMC-uri să îmi pregătească materialele, ce înseamnă exprorpierea pentru restul de 134 de case”, a spus șeful CE Oltenia.

Activiștii de mediu au fost de mai multe ori în satul Runcurel pentru a-i convinge pe săteni să nu accepte exproprierea. (A.M.)

Vizualizări: 3,573

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: