Scandal în Senat pe crucea adusă de la Tismana de Tudor Barbu

Gestul creştinesc făcut de senatorul PPDD de Gorj Tudor Barbu fix cu o lună în urmă, de Buna Vestire, de a duce o cruce sfinţită din colegiul său, de la Mănăstirea Tismana, în sala de plen a Senatului, numai veşti bune par să nu-i fi adus acestuia. Crucea a fost sfinţită la vremea respectivă de un preot pe care acum parlamentarul de Gorj, după discuţii avute cu Patriarhia, nu-l consideră tocmai preot, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe spunând că au un alt preot delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

Vasile Bălţătescu a sfinţit crucea lui Barbu, iar acum Patriarhia i-a comunicat în scris preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, faptul că doar preotul Ion Armaşi Vartan are calitatea de reprezentant oficial al Patriarhiei în relaţia cu Parlamentul. Senatorul Barbu a declarat ieri că preotul care a sfinţit crucea de la Tismana ar fi un impostor, în sensul că s-a prezentat drept reprezentant oficial al Patriarhiei, când, de fapt, el ar fi doar un consilier pe la Senat. „În Parlamentul României nu pot umbla nănău, de aiurea, oameni care pretind că sunt mandataţi de BOR şi ei de fapt nu sunt", spune senatorul de Gorj.

"În ziua de Buna Vestire, anul curent, am făcut un gest pe care mi-l asum şi de care sunt mândru. Am adus de la Mănăstirea Tismana o cruce de lemn cioplită şi sfinţită pentru ca şi Senatul ca şi Camera Deputaţilor să aibă sub stema ţării acest însemn al ortodoxiei. Cu sprijinul domnului Crin Antonescu şi al Biroului Permanent această lucrare s-a săvârşit în maniera ei normală, domnul Băltăţescu Vasile, preot de altfel, a venit şi mi-a spus că reprezintă Biserica Ortodoxă şi atunci mi s-a părut firesc, fiind un demers cu o conotaţie clar religioasă să-l invit şi pe domnia sa să ne fie alături, acest grup mic eu şi consilierii mei. A fost acolo, şi-a pus sutana pe dânsul şi a participat la acest moment. După 24 de ore am primit primul semnal voalat, după aceea au devenit semnale foarte clare, că Sfântul Sinod şi Preafericitul Părinte Patriarh au fost, în mod firesc, neliniştiţi de acest moment pentru că la el a participat altcineva decât persoana, în speţă un profesor doctor preot, care este mandatat de Sfântul Sinod şi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel să reprezinte BOR în relaţia cu Parlamentul. Noi am făcut o scrisoare de răspuns şi am explicat că ne aparţine eroarea, mie şi grupului care am iniţiat acest moment pentru că am crezut că în Parlament nu pot umbla de aiurea oameni care pretind că sunt mandataţi de Sfântul Sinod şi ei, de fapt, nu sunt", a declarat Barbu.

Crucea provenită de la Tismana va rămâne însă pe mai departe pe zidul din sala de plen a Senatului, prezenţa acesteia acolo nefiind contestată de nimeni. Scandalul de ieri pune sub semnul întrebării doar calitatea în care preotul Bălţătescu a sfinţit crucea respectivă, acesta fiind preot în cadrul Arhiepiscopiei Bucureştiului. El are dreptul să facă astfel de gesturi, dar nu şi la Parlament, unde BOR are un alt reprezentant oficial.

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: