Şcoli desfiinţate, microbuze pe butuci

Zeci de şcoli primare şi gimnaziale vor fi desfiinţate la începutul anului şcolar de pe raza judeţului Gorj. Pentru a se încadra în bugetul aprobat pe baza standardelor de cost per elev, primarii din localităţile în care funcţionează şcoli cu efective reduse de elevi au fost nevoiţi să propună desfiinţarea unităţilor de învăţământ. Chiar dacă unele primării nu beneficiază nici la ora actuală de un microbuz şcolar care să asigure transportul elevilor, din toamnă nu vor mai fi organizate clase sub minimul impus de lege. Prin aceste măsuri se vor desfiinţa şi 267 de posturi din învăţământ. Cei mai afectaţi din acest punct de vedere vor fi învăţătorii, personalul didactic auxiliar şi suplinitorii.

Astfel, şcolile primare şi gimnaziale  Gârbovu, Pojogeni, Vidin, Sterpoaia, Alimpeşti, Urecheşti, Pinoasa, Steic, Urdari, Roşia de Jos, Stejer, Racoviţa, Câlceşti, Copăcioasa, Berleşti, Curpen, Brătuia, Covrigi, Roşiuţa, Bolboceşti sau Gilortul nu vor mai primi elevi.

3 elevi, cheltuieli de milioane

Primarul Liviu Cotojman din Roşia de Amaradia a propus comasarea a două şcoli primare din localitate pentru că pentru 20 de elevi cheltuielile erau foarte mari. „La Şcoala Primară Stejer pentru trei elevi cheltuiam în fiecare an câte 75 de milioane de lei vechi pentru a plăti salariul învăţătorului. La această sumă se mai adăugau cheltuieli de întreţinere. De asemenea, la Şcoala primară Roşia de Jos sunt doar 16 elevi pentru care plătim patru oameni. Sunt cheltuieli pe care nu le putem suporta. De pe urma acestor comasări noi reducem cheltuielile de la bugetul local, iar elevii beneficiază de un învăţământ de calitate”, spune Liviu Cotojman. Pentru a asigura transportul elevilor până la şcoală, primarul spune că are în dotare două microbuze, însă unul dintre acestea este pe butuci. „Microbuzul pe care îl avem nu este de ajuns pentru că satele din comună sunt răsfirate. Dar mai avem încă unul care necesită însă reparaţii”, spune primarul. După ce vor fi desfiinţate cele două şcoli, nici un cadru didactic titular nu va fi afectat. „Învăţătorul de la Stejer nu este titular pe post, aşa că nu va avea de suferit”, mai afirmă Liviu Cotojman.

Comasare şi la Albeni

Începând cu anul 2010-2011 toate fondurile alocate vor fi raportate la numărul elevilor. Elevii care învaţă la Şcoala primară din Bolboceşti se vor muta din toamnă la Şcoala Generală Nr.1 Albeni. Primarul Cornea Victora spune că o astfel de măsură este benefică pentru elevi, iar cadrul didactic nu va fi afectat pentru că din toamnă va ieşi la pensie. „La şcoală învaţă doar 16 copii, iar învăţătorul va ieşi la pensie. În clădire va funcţiona doar grădiniţa. Este un avantaj şi pentru copii din acest punct de vedere pentru că nu o să mai înveţe la simultan. Am luat această decizie împreună cu părinţii, cu care m-am întâlnit în cadrul unei şedinţe. Aceştia solicitau de mai mult timp mutarea copiilor la şcoala de centru”, afirmă Cornea Victora.

Forţat să renunţe la şcoală

Primarul comunei Cătune, Florinel Ţuilă, spune că a fost forţat de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj să comaseze Şcoala Primară Steic. „Suntem forţaţi să îi mutăm pe elevii de la Şcoala primară Steic la şcoala Dealu Viilor. Învăţătorul se va pensiona, iar şcoala mai are doar cinci copii”, afirmă primarul din localitate. Ţuilă spune că pe el nu îl deranja să plătească câteva milioane de lei vechi pentru curentul consumat la şcoală. Mai mult decât atât, elevii vor fi nevoiţi să facă naveta cu autobuzul pentru că nu beneficiază încă de un microbuz şcolar.

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: