Şcolile din Târgu Jiu, în beznă

O parte din şcolile din municipiul Târgu Jiu au rămas în beznă după ce au fost debranşate de la curent de furnizorul de energie electrică CEZ Oltenia.  Datoriile Primăriei Târgu Jiu către furnizorul de energie electrică depăşeau săptămâna trecută un miliard de lei, din care au mai rămas de plătit 700 de milioane de lei vechi. Printre unităţile de învăţământ care au rămas în beznă în perioada vacanţei se numără Liceul Energetic, Şcoala Generală „Voievod Litovoi”, Colegiul Comercial „Virgil Madgearu”, Şcoala Generală „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu.

Conform celor declarate de Constantin Fârţă, s-a ajuns în această situaţie deoarece facturile şcolilor nu au fost plătite la data curentă. „Nu au mai aşteptat nici 40 de zile şi au tăiat curentul”, spune Constantin Fârţă. Acesta mai menţionează că acum este vacanţă şi acest lucru nu împiedică desfăşurarea activităţii. Dacă în urmă cu câteva zile datoriile şcolilor depăşeau un miliard de lei, după ce au mai fost efectuate plăţi către furnizorul de energie electrică valoarea acestora se ridică la 700 milioane lei vechi. „Valoarea datoriilor se ridică la 700 lei vechi, care s-ar putea să le plătim chiar mâine (n.r. azi)”, mai afirmă Constantin Fârţă, directorul Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Totul e mort

În această situaţie se află şi Colegiul Comercial „Virgil Madgearu” din municipiu, unitate care a fost debranşată de la alimentarea cu energie electrică vinerea trecută. „Ne-au tăiat curentul de vineri. Nu merg calculatoarele, totul e mort. Personalul care mai vine la serviciu pentru a întocmi situaţii nu pot să lucreze electronic deoarece totul este mort. De când ne-au debranşat am plătit în două tranşe, dar tot mai avem de plătit. Se va plăti în fiecare zi câte ceva până când nu vom mai avea nimic de plată. Până acum nu am mai avut probleme cu curentul”, spune Petre Ciungu, directorul Colegiului Comercial „Virgil Madgearu”. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat la Colegiul Tehnic Nr. 2, care va fi şi centru de bacalaureat la sfârşitul acestei luni. Directorul Colegiului Tehnic Nr.2, Ion Botanciu, spune că unitatea pe care o conduce nu a fost debranşată de la curent deoarece pentru plata facturilor s-au folosit fonduri extrabugetare, precum şi fonduri alocate de Primăria Târgu Jiu. Colegiul Tehnic Nr.2 va fi şi centru de examen în cadrul bacalaureatului. „Noi nu am fost decuplaţi de la curent în această perioadă. Am mai plătit din fonduri extrabugetare şi ne-a mai ajutat şi Primăria Târgu Jiu. La nivelul unităţii noastre se va desfăşura şi examenul de bacalaureat, aici fiind desfăşurate probele scrise”, spune Ion Botanciu, directorul unităţii.

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: