Scrisoare pentru Trump

Ce înseamnă nazismul? Am găsit o definiţie pe care cei mai mulţi specialişti în istorie și politică o consideră cea mai cuprinzătoare. Iat-o:  ”Un cult al acţiunii, o celebrare a masculinităţii agresive bazată pe o intoleranţă totală la critici, frică de diferenţe şi de străini, naţionalism intens și sentimentul aproape unanim că patria îţi este umilită”. Aproape cuvânt cu cuvânt, textul dintre ghilimele îl descrie mai bine pe Donald Trump decât pe Hitler însuși.

Donald Trump continuă să defileze în campania republicanilor, în ciuda eforturilor propriului partid de a-l opri, nemaivorbind de cele ale adversarilor. La ora la care voi citiți acest text, cel mai probabil Trump este 99% candidatul republican la președinție, dacă sondajele se vor confirma și el va câștiga ”Mega Tuesday-ul” de azi/ieri.  Deci are, cum ar veni, 50% șanse să fie președintele Americii, pentru că va candida ori împotriva lui Clinton, ori împotriva lui Sanders.

E greu de explicat cât de periculos ar fi ca un om ca Trump să ajungă președintele unei țări atât de importante ca Statele Unite. Și e greu de acceptat succesul de care se bucură, explicat doar prin cumplita ignoranță a americanilor, din păcate. Ieri, o scrisoare a unui jurnalist american către Trump a devenit virală pe internet. Peste un milion de oameni i-au dat share în câteva ore. O traduc aici pentru voi:

”Domnule Trump,

Fac tot ce pot să nu fac politică. Chiar am refuzat să iau interviuri mai multor contracandidați ai dvs. N-am vrut să risc să-mi pierd credibilitatea, asociindu-mă cu un candidat sau altul. Dar nu mai pot sta deoparte, pentru că nimeni nu trebuie să se dea în lături de la a se opune violenței și prejudecăților. Am realizat că să mă opun domniei voastre nu este o decizie politică, ci una morală.

V-am urmărit postând imagini rasiste, v-am urmărit postând minciuni rasiste, v-am urmărit ezitând să vă deziceți de Ku Klux Klan, v-am urmărit încurajând cu veselie violența și chiar oferindu-vă să plătiți amenzi pentru oamenii care lovesc alți oameni. V-a urmărit apărând tortura și spunând că întregile familii ale teroriștilor ar trebui ucise. V-am urmărit spunând povești despre cum o să executați musulmani cu gloanțe înmuiate în sânge de porc. V-am urmărit comparându-i pe refugiați cu șerpii și spunând că ”Islamul ne urăște”.

Eu sunt ziarist, domnule Trump. Și în ultimii doi ani am realizat sute de interviuri cu mii de musulmani, aleși la întâmplare, de pe străzile Iranului, Irakului, Pakistanului sau Siriei. Toată această experiență mă face să vă asigur: cel care urăște sunteți dumneavoastră.

Aceia dintre noi care v-au urmărit nu vă vor permite să vă rebranduiți. Nu sunteți un ”unificator”. Nu sunteți ”material de președinte”. Nu sunteți nicidecum ”victima” urii grozave pe care o promovați cu obstinație, de câteva luni. Sunteți doar un om care încurajează prejudecățile și violența, în scopul succesului personal. Și, deși cuvintele dvs cu siguranță se vor schimba, pe măsură ce avansați în cursă, veți rămâne mereu ceea ce sunteți”.

Vizualizări: 287

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: