Se impune protejarea de urgenţă a operelor lui Brâncuşi

Primăria Târgu Jiu a primit raportul specialiştilor cu privire la măsurile de protejare provizorie a operelor lui Brâncuşi, impuse de proiectantul general Aurel Botez. Acesta nu a putut explica însă cauza apariţiei fisurilor în acoperământul de plumb al Porţii Sărutului. În acest week-end specialiştii în restaurarea operelor din piatră împreună cu sculptorul Paul Popescu, membru al comisiei de analiză a operelor brâncuşiene, vor efectua lucrări provizorii de stopare a infiltraţiilor în lintoul Porţii Sărutului.

Operele lui Constantin Brâncuşi din Parcul Central au fost analizate amănunţit, în urmă cu aproximativ două săptămâni, de către o comisie formată din sculptori şi arhitecţi.

Potrivit raportului specialiştilor, în acoperământul din plumb al Porţii Sărutului au apărut anumite fisuri. Acest raport împreună cu mai multe fotografii au fost trimise proiectantului general Aurel Botez, care din cauza unor probleme neprevăzute nu a putut fi prezent la faţa locului. După ce a analizat toate materialele, Aurel Botez a considerat că “trebuie aplicată o soluţie provizorie de urgenţă pentru stoparea infiltraţiilor în lintoul Porţii Sărutului, infiltraţii datorate defectelor de fabricare a cel puţin uneia dintre plăcile de plimb din care a fost executată învelitoarea”.

Proiectantul nu a putut explica din ce cauză au apărut fisurile în acoperământul din plumb. “Personal, nu exclud nici posibilitatea să fi avut loc reacţii chimice necontrolate care să fi condus la umflarea şi găurirea locală a tablei de plumb, deocamdată, nu mă pot pronunţa cu exactitate asupra cauzelor care au condus la avarierea acestei table de plumb”, se arată în raportul trimis primăriei de către Aurel Botez.

Soluţii provizorii, ca să treacă iarna

În acest week-end, specialiştii în restaurarea operelor din piatră îndrumaţi de  sculptorul Paul Popescu vor efectua lucrări provizorii de protejare a operelor brâncuşiene. Proiectantul general a propus următoarele soluţii pentru protejarea lintoului pe timpul iernii: curăţarea găurilor, materialul rezultat urmând a fi supus analizei; aplatizarea zonelor bombate pentru a nu reţine apa, curăţarea blândă a desprinderilor şi a fisurilor de la partea superioară a lintoului, aplicarea unui cordon de silicon pe toate zonele prin care se pot produce infiltraţii, aplicarea de petice din tablă de plumb peste toate perforaţiile şi cositorirea acestora; repararea mortarelor de restaurare degradate, de la partea superioară a lintoului, provizoriu, cu mortar de var hidraulic cu fibre şi priză rapidă. După fiecare ninsoare semnificativă este util a se îndepărta zăpada de pe învelitoare. Sculptorul Paul Popescu nu excludea, imediat după analiza operelor din piatră, o curăţire generală sau chiar refacerea plumbului de pe partea de acoperământ în primăvară.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: