Sechestre, popriri şi sistări de livrări la datornicii CEO

Managerul Complexului Energetic Oltenia (CEO) a luat măsuri împotriva datornicilor către companie. Cea mai dură pare să fie faţă de Termocentrala Brăila, unde CE Oltenia a pus sechestru pe un grup energetic în contul unei datorii a Termoelectrica. Nici recuperările de la RAAN Turnu Severin nu stau mai bine. Pentru o datorie de 1000 de miliarde de lei vechi, CEO a redus la 30% livrările de cărbune.

Laurenţiu Ciurel a declarat că CE Oltenia nu mai oferă nici un ajutor Oltchim. „Nu mai dăm de pe 7 februarie, dar nu am dat vreodată energie la Oltchim. Am avut un program de întrajutorare cu Termocentrala Govora, care nu a putut să ne dea energia înapoi şi ne-o plăteşte. A plătit deja jumătate din energia pe care am livrat-o, ce-a făcut Govora cu energia, că a dat-o la Oltchim, asta nu ştiu. Noi nu am avut cu Oltchim, şi Fondul Monetar Internaţional ne-a spus că subvenţionăm mascat Oltchim. A fost contractat pe bursă, totul la vedere“, a declarat Ciurel

Dar, conducerea CE Oltenia a luat măsuri dure cu unii dintre datornici. „Cu unii din ei suntem în instanţă, le blocăm conturile, inclusiv cu noţiunea de terţ poprit, adică blocajul la sursă. Altora le punem sechestre pe anumite capacităţi care ne-ar interesa. De exemplu, Termocentrala Brăila are trei grupuri, două pe gaz şi unul modernizat şi retehnologizat în 2003-2004 care produce în condiţii de foarte bună flexibilitate şi pe care am pus sechestru în contul datoriei pe care Termoelectrica o are la CE Oltenia. Îl vom avea în componenţă anul acesta“, a spus Ciurel, explicând faptul că gazul se comportă mai bine în echilibrarea sistemului. Datoria în contul căreia CE Oltenia a pus sechestru pe acest grup este 30 de milioane.

De asemenea, CE Oltenia livrează la RAAN doar 30% din necesar, până pe 15 aprilie. „La RAAN am întrerupt livrările şi i-am trecut doar pe avarie, în sensul că le livrăm doar cărbunele necesar pentru a-şi face aburul tehnologic, 30%, până pe 15 aprilie pentru că nu permite legea mai devreme“, a spus Laurenţiu Ciurel. Datoria RAAN este de 100 de milioane de lei.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: