Șef din CE Oltenia, navetă pe banii săi

Complexul Energetic Oltenia va trebui să-i achite unui salariat, șef de sector la Motru, în jur de 10 mii de lei. Este vorba de banii de navetă pe care angajatul i-a scos din propriul buzunar pentru a ajunge la serviciu. Și asta deși transportul de la domiciliu la locul de muncă este asigurat prin contractul colectiv de muncă.

Procesul se judecă din februarie 2019. Salariatul a câștigat la Gorj banii de navetă, dar Complexul Energetic Oltenia a atacat sentința. Luni, 23 noiembrie, Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat definitiv asupra speței.

„Respinge apelul ca nefondat. Obligă apelanta (n.red. CE Oltenia) la 1.000 lei, cheltuieli de judecată către intimat, reprezentând onorariu de avocat, diminuat. Definitivă”, se arată în minuta instanței.

Trăiește în Mehedinți și lucrează în Gorj

Salariatul a fost reprezentant în instanță de Sindicatul Liber Oltenia. Jan Duncescu lucrează în companie de mai bine de opt ani, fiind încadrat ca șef sector la Departamentul Conservare Perimetre Miniere Motru.

Bărbatul locuiește în comuna Podeni, județul Mehedinți, iar serviciul său este la Motru, la mai bine de 50 de kilometri. Cum pe ruta Podeni - Bâlta - Motru nu există mijloace de transport în comun, inginerul a venit la serviciu cu autoturismul său personal, cerând ulterior companiei decontarea navetei.

Societatea nu a fost de acord cu solicitarea sa. La instanță, juriștii CE Oltenia au explicat că se asigură transport pe traseul Ponoarele - Baia de Aramă - Motru, pentru toate schimburile. „Prin urmare, CE Oltenia nu aprobă și nu decontează cheltuielile de transport individuale pe traseele pe unde asigură transport organizat cu mijloace de transport în comun autorizate și omologate. Așadar, reclamantul are posibilitatea deplasării la și de la locul de muncă împreună cu ceilalți salariați ai societății”, s-a apărat societatea, recunoscând că, „în mod eronat”, salariatului i-a fost decontat transportul cu mașina personală în perioada 04.09.2017 - 01.02.2018.

Victorie parțială

Inginerul Duncescu a explicat că pentru a ajunge la autobuzul de la Ponoare trebuie să parcurgă zilnic 25 de kilometri, iar asta înseamnă că angajatorul nu respectă obligația de a asigura transportul gratuit la și de la locul de muncă pe o distanță de cel mult 60 de km pe sens, așa cum este stipulat în contractul colectiv de muncă.

„Obligă pârâta la plata către membrul de sindicat Duncescu Jan a sumei de 9.534,04 lei, reprezentând contravaloare combustibil necesar efectuării transportului în perioada februarie 2018-septembrie 2018, de la domiciliu la locul de muncă (dus/întors), sumă ce se va actualiza cu indicele de inflație, precum și la plata dobânzii legale de la data scadenței și până la data plății. Respinge în rest pretențiile”, au decis, în vară, judecătorii gorjeni.

Pentru perioada octombrie 2018 - decembrie 2019, salariatul nu a mai primit despăgubiri. Inginerul Duncescu a explicat că i s-a interzis să mai depună la societate documente justificative privind transportul, pe motiv că nu se decontează aceste cheltuieli. Cum nu a putut să probeze acest aspect, șeful de sector a rămas fără banii de navetă pentru perioada respectivă.

CE Oltenia a contestat decizia, dar a pierdut definitiv la Craiova. Compania va trebui acum să achite 10 mii de lei pentru naveta inginerului din Mehedinți.

Vizualizări: 15,704

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: