Semnături pentru dizolvarea parlamentului

Parlamentul României rămâne un apărător al senatorilor şi deputaţilor cu probleme penale. Chiar dacă pe ici pe colo a mai dat un aviz de arestare sau de urmărire penală, în cazuri importante scutul funcţionează. Sunt trei cereri de arestare în aşteptare la Senat, dar pot să pun prinsoare că măcar două dintre ele pică: Dan Şova şi Darius Vâlcov. Nu pentru că cei doi sunt de la PSD şi al treilea e liberal. Că şi liberalii îşi protejează corupţii, că doar şi ei au dat bani la partid.

Dan Şova nu va fi arestat pentru că dosarul în care este cercetat are legătură cu companiile din energie, cu oameni din Gorj şi cu Victor Ponta. Premierul nu este parte în dosar, dar, deşi a susţinut permanent că nu a primit bani din contractele lui Şova cu Turceni şi Rovinari, Ponta nu a explicat cum a câştigat sute de mii de euro din avocatură. Că nu l-a surprins presa pe la procese. Şova spune că l-a folosit pe Ponta ca avocat penalist, nu pe comercial, dar nu ne-a spus vreodată în care cauze penale. Nu că ar fi obligat să spună, dar dacă spunea elimina multe din suspiciunile care sunt acum pe piaţă.

Nici Darius Vâlcov nu va fi arestat. Protecţia lui Ponta s-a văzut deja. Când DNA l-a pus sub urmărire penală pe Vâlcov, acesta a simulat o demisie, care să intre în vigoare după două săptămâni, să treacă mai întâi codul fiscal. De fapt, a fost o tragere de timp. Când DNA a cerut arestarea, demisia a fost acceptată instantaneu de Ponta, pe twitter. De ce? Pentru ca Iohannis să nu apuce să dea aviz pentru arestare, fiind vorba de un ministru. Aşa, rămânând doar senator, Vâlcov este la mâna Senatului. Şi va scăpa.

Cred că nici Şova, nici Vâlcov nu ar trebui arestaţi preventiv, pentru fapte comise acum opt ani primul şi patru-cinci ani al doilea. Dar nu parlamentul trebuie să ia această decizie, ci judecătorii. Dacă se consideră că DNA exagerează cu plimbatul demnitarilor în cătuşe, şi eu cred că exagerează, nu blocarea justiţiei în cazuri punctuale este soluţia. Parlamentarii pot vota legi, inclusiv privitoare la justiţie, dar nu trebuie să se facă scut pentru parlamentari urmăriţi penal.

Cred că parlamentarii care au problemele cu legea sunt majoritari în parlamentul românesc. Ar fi un motiv de dizolvare şi poporul poate decide asta, prin referendum. Ar avea însă vreun sens? Există partide curate, care pot câştiga alegerile? Există electorat care să-i sancţioneze pe corupţi? Dacă ar fi alegeri în toamnă şi am avea pe listele electorale Partidul Penalilor, Mincinoşilor şi Demagogilor, ar avea şanse mari să câştige. Pentru că foarte mulţi români cred că nu e treaba lor să meargă la vot, iar din cei care merg sunt foarte mulţi care votează cu cei care mint mai bine şi care le dau mai mult. Chiar dacă le dau tot din ce au furat de la ei.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: