Senatorul Dian Popescu, ameninţat din cauza proiectului Roşia Montană

Senatorul Dian Popescu face parte din comisia care va analiza proiectul de lege privind exploatarea aurului. Deşi nu şi-a format încă nici o opinie în ceea ce priveşte Roşia Montană, parlamentarul de Gorj se plânge că primeşte zilnic zeci de telefoane şi mesaje de ameninţare din partea grupurilor pro şi contra proiectului. Dian Popescu spune că îşi va forma o opinie abia după ce va analiza întreaga documentaţie şi că nu se va lăsa influenţat de atitudinea vehementă împotriva investiţiei a şefului său de partid Crin Antonescu.

Rep.: Faceţi parte, alături de senatorul Toni Mihail Greblă, din comisia care va analiza proiectul de lege referitor la exploatarea aurului. Pe criterii s-a făcut  nominalizările?

D.P.: Într-adevăr, în urmă cu două zile s-a constituit comisia care va analiza proiectul Roşia Montană, din care fac parte atât eu, cât şi domnul senator Toni Mihail Greblă. În această comisie au fost incluse persoane care nu şi-au exprimat public nici o opinie privind acest proiect.

Rep.: Care este programul de lucru al acestei comisii?         

D.P.: Săptămâna viitoare, în cursul zilei de marţi, se va merge la Roşia Montană unde vom avea întâlniri cu reprezentanţii minerilor, ai firmelor, ai autorităţilor locale şi ai ONG-urilor. Astfel, se vor purta discuţii cu entităţi pro şi contra acestui proiect. Ne vom întoarce miercuri în Bucureşti. De asemenea, în cursul zilelor de luni, joi şi vineri vor avea loc audieri în comisie cu autorităţile competente în vederea încheierii contractului.

Rep.: Care credeţi că va fi rezultatul acestor întâlniri?

D.P.: Comisia care va analiza proiectul referitor la exploatarea aurului nu se poate substitui comisiilor de specialitate: juridică, de cultură, de mediu, etc. Avizarea sau neavizarea ordonanţei va fi făcută doar de către aceste comisii. După întâlniri şi audieri comisia din care eu fac parte va întocmi un raport, cu concluziile la care s-a ajuns, raport pe care îl va înainta Parlamentului.

Rep.: Proveniţi dintr-un Colegiu minier şi ştiţi că oamenii din zona Motru s-au pronunţat pentru această investiţie. Dumneavoastră ce poziţie veţi avea?

D.P.: Într-adevăr ştiu ceea ce înseamnă activitatea de extragere a cărbunelui şi cunosc poziţia sindicatelor din zona Motru, însă eu nu sunt lider de sindicat. Nu mă pot pronunţa până ce nu voi studia toate documentele şi nu voi asculta atât părerile celor ce vor Roşia Montană, cât şi ale celor ce nu vor proiectul.

Rep.: Ţinând cont de atitudinea vehementă împotriva investiţiei a domnului Crin Antonescu, dumneavoastră veţi avea o altă atitudine decât a şefului de partid?

D.P.: Domnul Crin Antonescu a spus că este împotriva acestui proiect pentru că împarte ţara în două. Să nu insinuaţi cumva că preşedintele Antonescu va decide cum vor vota parlamentarii PNL în această chestiune. A spus foarte clar că parlamentarii sunt independenţi şi tocmai de aceea s-au cerut oameni care nu şi-au format încă o opinie în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană. Repet, până în momentul de faţă, nu am nici o opinie nici pro, nici contra. Nu-mi mă voi pronunţa decât după ce voi studia toate documentele.

Rep.: Vreţi să spuneţi că nu vi s-a cerut până acum să votaţi într-un fel sau altul?

D.P.: Nu mi s-a cerut acest lucru de către domnul Crin Antonescu, însă pot să spun că primesc zilnic zeci de telefoane şi mesaje de ameninţare atât din partea celor care sunt pro, cât şi a celor care sunt contra proiectul. Multe telefoane de ameninţare dacă nu votez într-un fel sau altul le primesc cu număr necunoscut.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: