Senzori de mişcare lângă operele lui Brâncuşi

Autorităţile locale din Târgu Jiu intenţionează să limiteze accesul cetăţenilor lângă operele lui Brâncuşi. În acest sens, Centrul Brâncuşi vrea să amplaseze senzori de mişcare în jurul operelor pentru a-i împiedica pe oameni să mai agreseze monumentele. Problema a fost deja expusă la Ministerul Culturii şi se aşteaptă răspuns.

Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Brâncuşi, spune că aceşti senzori de mişcare nu fac rău nimănui, ci doar atenţionează cetăţenii că sunt în perimetrul unei opere protejate. ”Sunt persoane care, dintr-un motiv sau altul, prin apropierea de operă pot să creeze anumite probleme, adică aşezatul pe scaune sau urcatul pe masă sau primul modul al Coloanei este inevitabil zgâriat de către cei care o ating. Eu cred că asta ar putea fi o chestiune legată şi de civilizaţie şi de mare bun simţ din partea tuturor, în sensul că aceşti senzori nu agresează pe nimeni, doar atenţionează asupra faptului că se află în perimetrul unei opere de valoare inestimabilă, protejată şi cred că asta ar putea la un moment dat să creeze o deprindere pentru cei care vizitează Târgu Jiul”, a spus Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Brâncuşi.

Comisie pluridisciplinară
Conducerea Centrului Brâncuşi a solicitat zilele trecute la Ministerul Culturii şi constituirea unei comisii pluridisciplinare care să decidă în cunoştinţă de cauză o strategie de conservare şi protejare a Ansamblului Brâncuşian. ”Am solicitat Ministerului Culturii înfiinţarea unei comisii pluridisciplinare, prin lege, alcătuită din specialişti în restaurare piatră, metal, biologi, geologi, chimişti, care să decidă în cunoştinţă de cauză o strategie în urma căreia să se facă un calendar al intervenţiilor în ansamblul brâncuşian. Nu cred că va trebui să mai acţionăm în mod amatoricesc în ceea ce priveşte ansamblul brâncuşian, se face o cercetare de profunzime al ministerului cercetării. Eu nu aş putea să spun că este vorba de o degradare, este vorba de afecţiuni pe care le cunoaştem cu toţii, în special în zona operelor de piatră atunci când plouă”, a spus Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Brâncuşi.

Vizualizări: 271

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: