Serviciul de salubrizare al comunei Peştişani, scos la licitaţie

Autorităţile locale din Peştişani au scos la licitaţie serviciile de salubrizare ale comunei, firma câştigătoare urmând să fie desemnată la începutul anului viitor. Serviciul este asigurat în prezent de angajaţii primăriei, asta după ce firma care se ocupa de aceste activităţi, SC Util Bonus, a intrat în faliment. Şi serviciul de apă va externalizat, urmând să fie preluat de operatorul regional Aparegio, asta după ce comuna a aderat la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, ADIA.

Primăria Peştişani a preluat serviciul de salubrizare al comunei din toamna anului 2013. Un an mai târziu autorităţile au demarat procedurile pentru delegarea gestiunii acestui serviciu însă, pentru că nu au fost suficiente firme interesate, s-a ajuns la a treia licitaţie. Doar societatea Polaris a dorit să preia serviciul şi s-a înscris la primele două licitaţii. Urmează ca cea de-a treia să aibă loc la începutul anului viitor. În prezent, cetăţenii plătesc o taxă de 7 lei pe gospodărie/lună. Circa 50-60 de tone de gunoi sunt ridicate lunar de la cetăţeni şi depozitate la groapa de gunoi de la Bârseşti.

Autorităţile locale spun că sumele percepute cetăţenilor nu acoperă costurile. "Pe partea de salubrizare avem a treia fază a licitaţiei de delegare a gestiunii. Licitaţia este publicată pe SEAP şi va avea loc pe data de 12 ianuarie 2016. La prima licitaţie, ca să fie validă, trebuiau să participe 3 candidaţi eligibili şi a fost unul singur, la a doua trebuiau să participe 2 candidaţi şi a fost tot unul, la a treia se va putea adjudeca licitaţia cu un singur participant. Suntem în licitaţia aceasta din octombrie 2014. Asta pentru că nu au venit firme. Doar Polaris a fost şi la prima şi la cea de-a doua, vom vedea dacă vor veni şi la cea de-a treia. După legislaţie, taxa de salubrizare trebuie să fie pe membru de familie pe lună, nu pe gospodărie. Operatorii toţi lucrează aşa. Trebuie să scăpăm de aceste servicii, pentru că nu avem capacitatea să facem faţă. Sperăm ca licitaţia să aibă succes de data aceasta", a declarat Florin Pavel, primarul comunei Peştişani.

Şi serviciul de alimentare cu apă a fost preluat de către primărie, tot de la firma Consiliului Local, SC Util Bonus, în primăvara acestui an. "Primăria nu se poate ocupa de servicii. Aparatul de specialitate are cu totul alte treburi. Nu să strângă gunoie, să aibă grijă de reţeaua de apă, să facă reparaţii, să citească apometre. Nu avem cu cine, nu avem specialişti. Acum compartimentul de deservire se ocupă de citirea apometrelor care este format din şoferul de pe microbuz, cel de pe maşina de gunoi, femeia de serviciu şi şeful SVSU, care este operat, în concediu medical. Din vară ne-am înscris în ADIA şi probabil că o să fie operat de operatorul regional, Aparegio. Sperăm ca pe la începutul anului viitor să scăpăm şi de acest serviciu", a mai spus primarul din Peştişani.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: