Sfidarea legii în Consiliul Local Târgu Jiu

Liberala Emilia Horhoianu şi pesedistul Mihai Gherghe rămân consilieri locali la Târgu Jiu, deşi Instituţia Prefectului a stabilit că validarea acestora nu a fost legală. Cei doi supleanţi din lista USL nu ar fi avut semnăturile liderilor PNL, PSD şi PC. Consilierii municipali au respins raportul Instituţiei Prefectului, căreia nu-i mai rămâne decât să atace hotărârile în Contencios Administrativ. Între timp a mai fost vacantat un loc de consilier local, după decesul lui Ioan Roman Bărbuţi.

Pe ordinea de zi a Consiliului Local Târgu Jiu de ieri s-au aflat şi două hotărâri privind respingerea solicitării Instituţiei Prefectului de revocare a hotărârilor din luna iulie privind validarea mandatului de consilier local al liberalei Emilia Horhoianu, respectiv al pesedistului Mihai Gherghe.

În cazul Emiliei Horhoianu, care era prima pe lista de supleanţi a USL, Prefectura a spus că numirea nu s-a făcut conform legii, pentru că validarea mandatului nu are semnătura şefilor celor trei partide politice care au constituit alianţa. Semnătura PNL nu era a preşedintelui Dian Popescu, ci a secretarului coordonator Virgil Drăguşin. „Din statutul Partidului Naţional Liberal rezultă clar că secretarul coordonator face parte din organul de conducere şi poate să confirme, în scris, faptul că doamna Horhoianu Emilia mai face parte din PNL”, se arată în punctul de vedere al primăriei Târgu Jiu.

Abuzul unui lider de partid, validat de consilieri

Dacă validarea Emiliei Horhoianu pare legală, o problemă mai mare ar fi în cazul lui Mihai Gherghe, care a ajuns consilier după ce au fost sărite două poziţii din lista de supleanţi. Supleanta Elena Băltăreţu de la PC ar fi renunţat la dreptul ei de a intra în consiliul local, dar liberala Ileana Mitelea nu numai că nu a renunţat, dar a şi contestat faptul că a fost sărită din listă.

Majoritatea din Consiliul Local Târgu Jiu a ignorat însă abuzul liderilor de partide, pe motiv că PNL şi-a dat avizul pentru numirea lui Gherghe, implicit pentru renunţarea la Mitelea. „Validarea domnului Gherghe Mihai s-a făcut în urma adresei Partidului Social Democrat, cu avizul Partidului Naţional Liberal. Astfel, PSD confirmă că domnul Gherghe Mihai este în continuare membru al partidului care l-a propus pe lista de candidaţi la alegerile locale din iunie 2012, iar Partidul Naţional Liberal, prin avizul care îl dă la adresa PSD confirmă că este de acord cu validarea acestuia în postul de consilier local, totodată infirmând supleantul din poziţia superioară domnului Gherghe Mihai, şi anume doamna Mitelea Ileana”, se arată în referatul juriştilor primăriei. În acest caz, Ilenei Mitelea nu-i rămâne decât să atace decizia propriului partid.

VOT

În cazul Emiliei Horhoianu, toţi consilierii prezenţi, 17 din cei 21, au votat pentru respingerea deciziei Prefecturii. În cazul lui Gherghe, pedeliştii Eduard Berca şi Gore Popescu, dar şi liberala Emilia Horhoianu au votat împotriva respingerii deciziei juriştilor Prefecturii. Oricum, ambele hotărâri au avut suficiente voturi pentru a fi adoptate.

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: