Şi-a făcut propria afacere cu legume după ce a muncit în străinătate

O gorjeancă din Crasna şi-a făcut propria afacere cu legume, după ce ani la rând a lucrat în agricultura din Spania şi Germania. Cu ajutorul familiei, a amenajat un solar din care produce anual tone de roşii pe care le vinde pe piaţa din Petroşani. Recolta sa începe de vara şi durează până la sfârşitul iernii. Chiar dacă agricultura necesită foarte multă timp, Violeta Popescu se declară mulţumită atunci când vede rezultatele muncii.

Violeta Popescu, din Crasna, a lucrat 15 ani în cadrul Uzinei Mecanice Sadu, după care a fost disponibilizată. Deşi provenea dintr-o zonă cu tradiţie în zootehnie, aceasta a plecat să muncească în agricultura din străinătate. Impresionată de agricultura din Spania şi Germania, Violeta Popescu s-a gândit să-şi facă propria afacere cu legume la ea acasă. Ajutată de soţ şi de soacră, Violeta Popescu şi-a amenajat un solar pe 500 mp, din care a obţinut peste 3 tone de roşii în această vară. „În zona noastră, mai toate familiile se ocupă de creşterea animalelor, avem şi noi vaci, porci, păsări, dar ne-am gândit să ne diversificăm activitatea pentru a putea duce un trai mai bun. Câţiva ani la rând am lucrat în Spania şi în Germania, la cules de legume. În urmă cu vreo trei ani, m-am gândit să fac un solar, în special pentru roşii. M-au ajutat foarte mult soacra şi soţul meu. Noi nu fugim de muncă, dacă am rămas fără serviciu trebuia să fac ceva, dacă aş sta toată ziua pe bancă la poartă, nu-mi dă nimeni un leu. Muncesc, dar am şi rezultate. Până acum am luat peste 3 tone de roşii din solar, plus ardei, castraveţi şi fasole verde. Legumele le vând la Petroşani pentru că preţurile sunt mult mai mari. La noi, în pieţele din judeţ, nu prea mai sunt producători, sunt foarte mulţi comercianţi care ia marfa de pe dig şi o vând mult mai scump. Am încercat şi eu să vând roşiile en-gross, dar nu mi-a convenit, le luau cu un leu şi le dădeau ei cu 3 lei, noi cu munca, alţii cu câştigul. Chiar dacă pierd mai mult timp, ies mult mai bine cu preţul dacă le vând eu în piaţă”, a declarat Violeta Popescu.

Roşii până la sfârşitul iernii

Violeta Popescu culege roşii din solarul său chiar şi în toiul iernii. „Chiar dacă e acoperit de zăpadă, solarul produce roşii până iarna târziu. Noi comandăm seminţe pe internet, în jur de 1 februarie le punem în pahare şi le ţinem la căldură în răsadniţă, le punem în solar după 1 aprilie, iar de la jumătatea lunii iunie începem să le culegem. Cam toată vara trebuie să stai în solar pentru că roşiile se coc repede şi trebuie culese imediat. Dacă nu le stropeşti la timp le pierzi, în solar apar mult mai multe boli decât afară”, spune Violeta Popescu. Acesta îşi doreşte să-şi mai amenajeze un solar, tot pentru legume. „Un solar te costă mult, trebuie folie, sistem de picurare, plasă pentru umbră, dar dacă munceşti şi nu aştepţi să-şi vină totul de-a gata, se merită investiţia. Eu aş vrea să mai cumpărăm un teren şi să mai facem un solar, vom vedea ce bani vom mai strânge din vânzarea roşiilor şi poate vom reuşi să ne extindem”, a menţionat Violeta Popescu.

Vizualizări: 260

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: