Siguranţa elevilor, pusă la îndoială chiar de directorii şcolilor

Siguranţa elevilor în unităţile de învăţământ este un subiect dezbătut intens în şcolile din Gorj, mai ales în contextul agresiunii care a avut loc în urmă cu două săptămâni la Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu. Atunci un elev a încercat să-şi înjunghie colega de bancă, care îi era şi iubită, fata scăpând ca prin urechile acului doar cu o tăietură în palmă. Imediat, conducerea liceului a luat măsura de a spori paza în unitatea şcolară, exemplul fiind urmat şi de alţi directori de şcoli. În liceele din Târgu Jiu există în medie un paznic la 500 de copii.

La Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” din Târgu Jiu învaţă în acest an şcolar 1.100 de elevi, unitatea având angajaţi trei paznici. Directorul unităţii de învăţământ, Petre Ciungu, spune că nu s-a contractat o firmă de pază, ci a preferat să aibă propriii salariaţi. ”Avem angajaţi trei paznici, sunt salariaţii noştri, lucrează în trei schimburi şi asigură paza elevilor, intrarea, ieşirea şi siguranţa lor în timpul programului. Sunt plătiţi din bugetul şcolii, dar nu am avut niciodată probleme sau incidente majore cu elevii noştri. Sigur că un paznic la sute de elevi nu este uşor, dar atât avem prevăzut”, a spus Petre Ciungu directorul Colegiului Economic ”Virgil Madgearu”.

Gorun: ”Nu avem personal de specialitate”

Directorul Colegiului Naţional ”Spiru Haret”, Gheorghe Gorun, spune că siguranţa elevilor în şcoli este o situaţie extrem de delicată şi crede că s-ar impune specialişti care să gestioneze acest aspect. Chiar dacă vorbim de un liceu de prestigiu din municipiu, conducerea mărturiseşte că au mai fost altercaţii între elevi unde a fost nevoie de intervenţia paznicilor. ”Avem în total un număr de 1.500 de elevi, 53 de formaţiuni de studiu de la pregătitoare la ultimul an de studiu. Au mai fost altercaţii între elevii noştri, în interior nu a pătruns nimeni din afară care să ne agreseze elevii, nu am avut asemenea situaţii, de persoane străine care să ne agreseze elevii sau personalul. Se mai lovesc la ieşire, pe stradă. Este o situaţie deosebit de delicată, am avea nevoie de specialişti care să facă treaba asta”, a spus Gheorghe Gorun, directorul Colegiului Naţional ”Spiru Haret”. Cât priveşte numărul de paznici, Gorun a precizat că sunt doi salariaţi, iar ziua controlul este asigurat de un muncitor. ”Noi avem asigurat noaptea de paznicii noştri, paznici angajaţi de noi şi ziua la punctul control acces avem personal de la noi, fie muncitor, fie îngrijitor, nu avem personal de specialitate. Noi avem angajaţi doi paznici, uneori acopăr şi intervalul orar 14-22 numai că este vorba şi de sâmbătă-duminică, atunci avem şase ture pe care trebuie să le acopere tot ei. Personalul este instruit pentru pază, consemnat în fişa postului. Paznicii sunt plătiţi de noi, cu fonduri bugetare, sunt salariaţii noştri, din bugetul ministerului pe care ni-l repartizează nouă pentru finanţarea per elev”, a spus Gheorghe Gorun, directorul Colegiului Naţional ”Spiru Haret”. 

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: