Sindicalist: Boza este fratele mai mare al lui Pinocchio

Sute de mineri vor să tragă un semnal de alarmă asupra condiţiilor grele în care muncesc. Oamenii spun că îşi doresc să fie redusă vârsta de pensionare şi vor să aibă colegi tineri în cariere. La Lupoaia şi Roşiuţa este a doua zi în care sute de salariaţi muncesc purtând banderole albe la braţ, după cum a transmis sindicalistul Nicu Bunoaica.

Reporter: De ce s-a recurs la această măsură de protest şi cum au reacţionat oamenii?

Nicu Bunoaica: Oamenii au percutat foarte bine. Şi-au dat seama de importanţa acestei greve japoneze. Au înţeles mesajul. Ei cunosc revendicările. Au pus aceste banderole. După-aceea, oamenii au un fel de mulţumire. Au o speranţă că se va reduce măcar vârsta de pensionare. Nu mai aduce nimeni oameni tineri. Piese nu vor mai aduce. Va fi o iarnă foarte grea. Oamenii au purtat banderole la locul de muncă şi le vor ţine pe timp nelimitat. Revendicările au fost trimise către Complexul Energetic Oltenia. Aşteptăm să ia amploare acest fenomen. Invităm toţi minerii şi energeticienii să se alăture acestui protest. Pentru că mulţi lucrează în condiţii grele. Scoatem cărbunele, producem energia, pericolele ne pândesc pe toţi la orice pas. Trebuie să tragem un semnal de alarmă.

Rep.: Veţi mai avea discuţii cu oficialii companiei privind revendicările dvs.?

N.B.: Discuţia care va fi cu Directoratul Complexului Energetic Oltenia vrem să fie numai în prezenţa unui reprezentant al Ministerului Energiei. Dacă mai rămâne domnul director Sorin Boza, nu mai avem încredere în el. Este fratele mai mare al lui Pinocchio. Minte cu neruşinare! Noi vrem să se rezolve problemele. Oamenii sunt supăraţi. Directoratul a promis că va aduce din TESA oameni în producţie din luna august, dar ajungem la sfârşitul anului. Domnul Boza nu a spus anul când va face această redistribuire a salariaţilor.

Rep.: Care va fi următorul pas?

N.B.: Aşteptăm să vedem care sunt rezultatele acelei comisii care a analizat condiţiile şi cum sunt pregătite carierele pentru sezonul rece. Dacă au fost lipsuri majore în transport, asigurarea condiţiilor de muncă, acel raport a fost bun şi deficienţele au fost mari şi spuse cum sunt în realitate. Să fie desfiinţaţi inspectorii sociali, pentru că avem nevoie de un lăcătuş mecanic ca sindicalistul Nelu Roşca, să fie toţi inspectorii sociali aduşi în producţie şi să muncească.

Rep.: Spuneaţi că vă doriţi o întâlnire şi cu parlamentarii? De ce?

N.B.: Da. Dorim şi o întâlnire cu oamenii politici din Gorj. Să vină şi cei din Mehedinţi, Vâlcea şi Dolj, pentru a putea discuta pe reducerea vârstei de pensionare prin Legea pensiilor. Sunt oameni bolnavi, care îşi iau concedii medicale. Sunt oameni bolnavi care totuşi muncesc pentru că au datorii la bănci şi copii în facultăţi. Acele medicale care sunt plătite de CAS erau impozitate cu 10%, acum sunt impozitate cu 24%. Medicalele nu sunt considerate cotizaţii. Încă un pietroi pus în spatele muncitorilor îmbătrâniţi din România pentru că tineretul a plecat în străinătate. Parlamentarii noştri trebuie să se gândească şi la aceşti bani.

Vizualizări: 1,175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: