Sindicalist: Pe chestii de Fata Morgana s-a închis mineritul

„Pe chestii de Fata Morgana, pe chestii de dorința de a pleca din activitate, așa s-a închis mineritul”. O spune un sindicalist vocal din Complexul Energetic Oltenia, îngrijorat de ce va urma în viitor pentru mineri și energeticieni.

Angajații care se vor pensiona vor lăsa în urma lor posturi desființate în minerit și energie. Planul de restructurare nu prevede disponibilizări, dar vor fi destule plecări din companie. Fie angajați care se vor pensiona, fie alții care vor fi în prag de pensie. Cu un an sau doi înainte să iasă la pensie, vor putea să iasă din câmpul muncii în schimbul unor plăți compensatorii ce urmează să fie stabilite de oficialii companiei.

De-a lungul anilor, plățile compensatorii mai mult au subțiat mineritul, dă de înțeles un sindicalist important din compania energetică. „Vorbeam acum câțiva ani cu trei salariați care rămăseseră la Roșia Montana. Atunci când s-a dat Ordonanța 36, în 2006, mi-a spus unul dintre cei trei, care era și director, a doua zi nu a mai avut pe nimeni. Toți erau cu hârtia să plece. Așa s-a închis mineritul. Pe chestii de Fata Morgana, pe chestii de dorința de a pleca din activitate, pentru că totuși e o activitate extraordinar de grea. Acum e și mai grea, vorbind despre noi, Complexul Oltenia. Una era acum 10 ani, când era vârsta medie de 40 și ceva de ani, acum e 50 de ani și. La 50 și ceva de ani, să te duci, să tragi în nămoale”, a spus Dumitru Pîrvulescu, liderul Federației Naționale Mine Energie.

Și munca în cariere a fost și a rămas la fel de grea. Dovadă că nu toți cei dornici în trecut să muncească în minerit au și rezistat în condițiile grele în care se lucrează acolo.

„Veneau zeci de mii de oameni aduși din toată țara. 10% făceau față condițiilor grele. Atâția rămâneau. Chiar dacă aici aveau anumite facilități, li se acordau locuințe, ce nu aveau în altă parte. Era masa caldă, erau salarii. Ținând cont că munca este foarte grea, foarte puțini rămâneau în zona aceasta. Nu e vorba de optimism, dar omul învață din greșeli. După ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani, cu programele de restructurare, cred că și noi suntem mult mai atenți în a negocia cât mai bine în viitor pentru angajați”, a reacționat, la Radio Infinit, și Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia. 

Vizualizări: 2,771

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: