Sindicatul lui Condescu refuză votul direct

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia nu va fi ales de mineri, ci de reprezentanţii acestora, ca şi până acum. Liderii USMO nu vor să meargă pe modelul agreat de omologii lor de la Uniunea Sindicală Mine Energie Jilţ. Viorel Temelescu, vicepreşedinte USMO, crede că votul direct ar transforma alegerile de la sindicat ca unele pentru primar. Acesta nu îmbrăţişează ideea venită de la USME Jilţ şi spune că, dacă ar fi să fie aprobată, ar fi aplicabilă abia din 2015.

Minerii de la Jilţ îşi vor alege singuri preşedintele. Astfel, toţi cei peste o mie de membri de sindicat vor vota omul care să-i reprezinte. Un astfel de vot implică cu siguranţă o organizare bine pusă la punct, dar şi costuri mari, dar se finalizează prin a avea în fruntea lor pe cine doreşte majoritatea, nu o sută de delegaţi. Nu de acelaşi tratament vor avea parte minerii afiliaţi la uniunea condusă de Marin Condescu.

Viorel Temelescu, vicepreşedintele USMO, susţine că acest tip de vot este imposibil la un sindicat asemenea celui pe care-l reprezintă. Temelescu mai spune că statutul ar putea fi modificat abia peste cinci ani, dar admite că, dacă s-ar dori acest tip de vot, ar putea fi convocat printr-un congres extraordinar în 2011. „Există un statut care a fost aprobat în Congres şi care este valabil cinci ani. Putem modifica această formă de alegeri a tuturor militanţilor biroului executiv al Uniunii şi Federaţiei în Congresul din 2011, congres Extraordinar, sau peste cinci ani. Cât priveşte această posibilitate de alegeri, ar fi ca şi cum s-ar organiza alegeri pentru primar în Târgu Jiu. Avem peste 60.000 de membri în sindicat şi vă daţi seama ce ar însemna asta. Şi oricum acest lucru nu se poate schimba decât în anul în care se organizează alegeri, se votează şi statutul pentru cinci ani, o schimbare de acest gen ar putea interveni doar în 2015, când vor mai fi alegeri”, susţine Temelescu, vicepreşedintele USMO.

Aleg o mie, nu o sută

Pentru numirea conducerii în cadrul sindicatelor miniere, cei care votează sunt liderii locali, iar de multe ori rezultatul nu exprimă voinţa membrilor sindicatului.

Singurii care vor avea posibilitatea să-şi aleagă reprezentantul sunt minerii de la Jilţ Nord. Conducerea a primit o propunere în acest sens, de a alege preşedintele sindicatului prin vot nominal de toţi sindicalişti şi nu doar de reprezentanţii acestora. „A fost o discuţie cu privire la Sindicatul Jilţ Nord, unde foştii mei colegi sindicalişti au luat decizia ca preşedintele de sindicat şi cel executiv să fie ales prin vot direct de către toţi membrii de sindicat. Preşedintele sindicatului nu va mai fi ales în viitor de delegaţi, care sunt în număr de 120, ci va fi ales de toţi membrii de sindicat, care cuprinde 1000 de membri. A fost o decizie care s-a luat în cursul săptămânii trecute”, susţine Ion Ruşeţ, preşedinte USME Jilţ-Turceni.

Vizualizări: 209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: