Situaţia de la Berbeşti, discutată cu Victor Ponta

Constantin Chelcea, preşedintele Sindicatului Minier Independent Berbeşti, a declarat că sindicatele din zonă vor să aibă o discuţie cu primul ministru Victor Ponta după ce administraţia CE Oltenia a anunţat că va disponibiliza angajaţii de la Vîlcea dacă nu se va face transferul la CET Govora. Liderul sindical a mai spus că pe 10 ianuarie conducerea CE Oltenia va avea o întâlnire cu Victor Ponta, când se va aborda şi situaţia minerilor din Berbeşti. De asemenea, potrivit unor informaţii, pe 6 ianuarie va avea loc o şedinţă finală între conducerea CEO şi cea a Consiliului Judeţean Vîlcea privind externalizarea carierelor.

Cei 1.200 de angajaţi de la carierele Berbeşti şi Alunu ar putea scăpa de concediere dacă la începutul lunii ianuarie va fi tranşată situaţia externalizării. Conducerea CE Oltenia a anunţat că din februarie va disponibiliza 2.000 de angajaţi, jumătate fiind de la Vîlcea, dacă nu vor fi externalizate carierele. Liderul de sindicat Constantin Chelcea spune că, deocamdată, nu a fost înştiinţat de administraţie cu privire la aceste concedieri, ci de Consiliul Judeţean Vîlcea.

Discuţii şi şedinţe

Chelcea a mai spus că pe 10 ianuarie are loc o şedinţă cu Victor Ponta, prim ministrul României, şi conducerea CE Oltenia. „Cel mai probabil în prima parte a lunii ianuarie, până în 10. Cu domnul prim-ministru, când o să pună în discuţie situaţia CEO printre care o să fie şi Berbeştiul“, a spus Chelcea. Dar până atunci va fi o discuţie pe 6 ianuarie, între administraţia companiei energetice şi autorităţile din Vîlcea, care ar putea fi clarificatoare.  

Sindicaliştii cred că externalizare ar duce la o restructurare şi la dispariţia locurilor de muncă. „Autorităţile vâlcene susţin crearea CE Vîlcea. Eu nu aş fi pentru externalizare pentru că dacă facem o analiză carierele din Berbeşti au rezultate bune financiare, cele două cariere pot produce peste 2 milioane de tone de cărbune.  CEO cred că ar fi dezavantajată de externalizarea celor două cariere pentru că veniturile companiei ar putea să scadă, mai bine s-ar insista pe încasare“, a mai spus Chelcea, liderul anunţând că va forma o comisie care va merge în audienţă la directorul general Laurenţiu Ciurel şi la premierul Victor Ponta. De asemenea, sindicatele plănuiesc inclusiv un miting la Vîlcea, împotriva externalizării carierelor.

DISPONIBILIZĂRI

Dacă se va reuşi externalizarea celor două cariere, atunci CE Oltenia va mai disponibiliza doar 1.000 de angajaţi. Potrivit unor informaţii, se va renunţa la angajaţii aproape de pensie şi la cei de la centralele de la Brăila.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: